FILIP GJUD: „IMAM ČAST S ORKESTROM, GLUMCIMA, PJEVAČIMA I PLESAČIMA STVARATI MAGIČAN SVIJET MJUZIKLA „POLJUBI ME, KATO“

16. prosinca 2021.

Mjuzikl „Poljubi me, Kato“ ponovno je na programu 18., 20. i 21. prosinca s početkom u 19 sati. Mnoge će ova vijest zasigurno obradovati jer je još na premijeri bilo jasno da se rodio pravi riječki hit. A kako i ne bi, kad je ovaj broadwayski klasik očarao publiku diljem svijeta. Raskošna glazba prikazuje svu čar zlatnoga doba američkoga mjuzikla. O povijesti nastanka mjuzikla ispričao nam je glazbeni ravnatelj „Poljubi me, Kato“ Filip Gjud:

„Glazba mjuzikla „Poljubi me, Kato” savršeno balansira između big band – swing zvuka, te klasičnog zvuka 18. i 19. stoljeća uz konstantno prisutne elemente parodije na popularne Verdijeve opere i mnoge operete koje se u potpunosti ostvaruju u pjesmi „Gdje je moj stari život sad”.

Mjuzikl je napisao Cole Porter kao reakciju na tadašnji veliki hit „Oklahoma” i ubrzo je osvojio srca publike i kritike, pa tako i mnoge nagrade, uključujući pet Tonyja 1949. godine. Iza sebe je ostavio niz poznatih pjesama koje su kroz vrijeme postale popularni jazz standardi, poput „Too darn hot” i „So in love”. Nakon toga je mjuzikl postavljen na pozornice diljem svijeta, uključujući i riječki HNK.

No, u jednom novom ruhu zasjao je 1999. godine na Broadwayu. S novim aranžmanima i sjajnim orkestracijama koje potpisuje Don Sebesky ponovno je osvojio srca novih generacija – mlađe publike, a i ovog kreativnog tima. Kao glazbeni ravnatelj ovog mjuzikla imam čast s nevjerojatnim orkestrom, glumcima, pjevačima i plesačima stvarati jedan magičan svijet, jednu glazbeno-scensku oazu u kojoj se svi, barem na trenutak, možemo odvojiti od svakodnevice i uživati u svim posebnostima mjuzikla i kazališta.“

 

Razgovarala Andrea Labik

 
Medijski pokrovitelj / Partner mediatico