FINALE KONCERTNE SEZONE UZ PIJANISTIČKU ZVIJEZDU MICHAILA LIFITSA I ŠEFA DIRIGENTA YORDANA KAMDZHALOVA

14. lipnja 2019.

Za finale koncertne sezone 19. lipnja u 19,30 sati, riječka Opera pripremila je koncert na čijem su programu dva djela, oba među najpopularnijim i najprepoznatljivijim djelima klasičnog repertoara: Drugi koncert za klavir i orkestar Rahmanjinova i Peta simfonija Čajkovskog!

Solist na koncertu je pijanistički virtuoz Michail Lifits koji oduševljava s najvažnijih koncertnih pozornica svijeta i za kojeg kritika tvrdi da dolazi sa samog pijanističkog Olimpa! Orkestrom Opere HNK Ivana pl. Zajca ravnat će šef dirigent, maestro Yordan Kamdzhalov koji mami uzdahe i svojom vještinom i pojavnošću. Dostojno velikog finala!

Michail Lifits u Rijeku stiže nakon koncerata u dvoranama Carnegie Halla u New Yorku, Philharmonie u Berlinu, Kioi Hallu u Tokiju, Elbphilharmonie u Hamburgu i dr. Nastupio je s vodećim orkestrima, ansamblima i solistima u brojnim gradovima Njemačke, Italije, Španjolske, Švicarske, Nizozemske, Belgije, Rusije, Kanade, SAD-a i dr. Od 2011. godine ekskluzivni je umjetnik Decca Classicsa.

Drugi koncert za klavir i orkestar u c-molu Sergeja Rahmanjinova epska je skladba i jedno od najvećih djela klavirske literature koja oduševljava blistavim bravurama i melodijom toliko trajnih vrijednosti da joj nisu odolili ni Frank Sinatra (Full moon and empty arms) ni Eric Carmen i Celine Dion (All by myself).

Drugi koncert Rahmanjinova sviraju samo najvještiji pijanisti, a u koncertnim dvoranama svijeta izvodi se od 1901. godine.

U drugom dijelu večeri na programu je dramatična i melodijski bogata Peta simfonija Petra Iljiča Čajkovskog koji je njome donio svijet obilježen krajnjim kontrastima i iznenadnim klimaksima u izrazito živopisnim orkestralnim bojama.

 

Generalni sponzor Finala koncertne sezone