Gloria Fabijanić Jelović o predstavi „I Cyrano i djevojčica“: OBAVEZNO TREBA POGLEDATI OVU IZVRSNU DRAMSKU USPJEŠNICU

4. siječnja 2022.

Ljubav je voljenje bez ograda, ljubav se u ovoj izvedbi piše velikim slovima, a predstava uči odrasle da se vrate u djetinjstvo kako bi se sjetili prave istine o ljubavi

Kad izađete iz teatra s osmjehom i beskrajno ispunjeni, onda je to definitivno znak da ste gledali sjajnu izvedbu.
A to se upravo dogodilo s predstavom “I Cyrano i djevojčica” u režiji Gulierma Balda Hrvatske drame HNK Ivana pl Zajca u koprodukciji s Teatrom Poco Loco i u suradnji s Riječkim kazalištem mladih “Kamov” u novom prostoru Dram(m)a centra.

Jednostavna, ali beskrajno efektna scenografija Agostina Barbarinia i Gulierma Balda, a u prilagodbi Ivana Botičkog, sačinjena od mnoštva kartonskih kutija izrađenih kao kuće iz ulice djetinjstva glavne protagonistice Jele, iz kojih probija svjetlo kroz prozore iza kojih se odvija život i zanimljiva glazba Lusiana Lipchaka i Franca Dall’Amorea koja prati događaje priče, dali su toplinu i uvjerljivost izvedbi.

 

Dvije mlade glumice fascinantno zaplijenile čula publike

Dvije mlade glumice, na početku svojih karijera, fascinantno su zaplijenile čula publike. Romina Tonković je blistavo otkriće glumačkog talenta, uvjerljiva, ležerna, čiste dikcije i izražajne mimike lica i tijela, emotivna u svojoj zahtjevnoj ulozi jer je kroz predstavu igrala nekoliko različitih osoba kojima je udahnula i različite karaktere načinom govora i bojom glasa, kao i izvanrednim kretnjama tijela. Velika je količina memoriranig teksta tekla bez zastoja punih 45 minuta dodirujući svojim emocijama publiku. U svakom predstavljenom liku bila je snažna i sjetna i bolna i sretna i izgubljena i dijete i žena. Uz nju, u puno manjoj ulozi, ali ne i nezahtjevnoj, predstavila se još jedna mlada glumica iz plejade novih lica riječke kazališne scene, izvrsna Ana Marija Brđanović, pokazavši uz glumački i svoj glazbeni talent.

Priča je to o ljubavi koja ne poznaje spol, boju kože, nacionalnost ni sve ono što ljubav sprječava da bude čista i nedirnuta tabu temama u svojoj izvornoj savršenosti. Jer ljubav je voljenje bez ograda, ljubav se u ovoj izvedbi piše velikim slovima, a predstava uči odrasle da se vrate u djetinjstvo kako bi se sjetili prave istine o ljubavi.

Obavezno treba pogledati ovu izvrsnu dramsku uspješnicu koja može još dugo, dugo živjeti na sceni i oduševljavati publiku željnu dobrih dramskih predstava.

 

Gloria Fabijanić Jelović za Radio Korzo