In memoriam: Nicoletta Olivieri (1958. – 2023.)

16. veljače 2023.

Napustila nas je Nicoletta Olivieri. Nakon duže bolesti u Italiji je preminula zborovoditeljica Zbora riječke Opere, glazbenica i zaljubljenica u glazbu. Riječkom opernom ansamblu pridružila se 2016. godine kao korepetitorica, a već sljedeće godine kao zborovoditeljica. Od tada je sudjelovala u svim opernim projektima te pripremala zbor za brojne koncerte, a svojim je angažmanom i poticajnošću snažno doprinijela velikom uzletu riječke Opere.

U Rijeku je stigla s puno iskustva i već bogatom karijerom. Diplomirala je klavir na Konzervatoriju „G. B. Martini” u Bologni, specijalizirala je talijanski operni repertoar, a podučavala je interpretaciju, stil, dikciju i talijansku tradiciju pjevanja. Surađivala je s poznatim dirigentima i zborovođama, slavnim svjetskim opernim pjevačima i zborovima, primjerice s Riccardom Mutijem, Claudiom Abbadom, Fulviom Angiusom, Claudiom Bonijem, Lorinom Maazelom, Robertom Abbadom, Mauriziom Arenom, Gustavom Kuhnom, Danielom Orenom, te s Lucianom Pavarottijem, Monserrat Caballe, Joseom Carrerasom, Placidom Domingom, Joseom Curom, Leom Nuccijem, Carlom Colombarom, Ruggierom Raimondijem, Katiom Ricciarelli, Cecilijom Bartoli, Giorgiom Surianom i drugima. Radila je u poznatim kazalištima kao što su La Fenice u Veneciji, La Scala u Milanu, Teatro Comunale u Bologni, Arena u Veroni, „G. Verdi” u Trstu, Nacionalna opera i balet u Izmiru u Turskoj itd. Predavala je na konzervatorijima „A Franci”, „Francesco Cilea” i „G. Frescobaldi”, na Opernoj akademiji u Veroni, bila je casting menadžerica u opernim kućama u Trstu, Bologni i Međunarodnoj glazbenoj agenciji u Modeni.

„Počela sam svirati klavir s pet godina i zaista ne mogu zamisliti svoj život bez glazbe. Kad stvaram glazbu, zaboravim i na prostor i na vrijeme. Glazba mi kompletno ispuni dušu. Zato sam i u Rijeci, gdje mi je Marin Blažević dao slobodne ruke. Kad to ne bi bilo tako, ne bih mogla raditi“, rekla je Nicoletta Olivieri u razgovoru za „Novi list“.

Neka Vas glazba prati i onkraj Vašeg dosadašnjeg života, draga Nicoletta. Počivali u miru.

Foto & Video galerija