Inspirativna Neva Rošić

14. travnja 2023.

Razgovor s Nevom Rošić, jednom od najznačajnijih glumica našega vremena, redateljicom i kazališnom pedagoginjom, održan je pred razdraganom publikom u četvrtak 13. travnja u foyeru Kazališta.

Neva Rošić je govorila o svom umjetničkom i životnom putu, zahtjevnim glumačkim ulogama, radu sa studentima glume, redateljskom poslu, susretima i iskustvima s velikim kazališnim imenima. Prisjetila se kako je bila pripadnica tek četvrte generacije zagrebačke Akademije dramske umjetnosti i predavali su joj velikani poput Branka Gavelle, Mihovila Kombola, Ranka Marinkovića, Bratoljuba Klaića… Podijelila je s publikom sjećanja na svoje osobne strepnje pri suočavanju s velikim glumačkim zadacima, kao što je bila psihološki i zanatski kompleksna uloga Laure u Krležinoj drami “U agoniji” te uspomenu koliko je nakon premijerne izvedbe njezin otac, Đuro Rošić, kazališni profesionalac, bio osobno potresen i prestrašen ekspresivnošću njezine interpretacije teme samoubojstva…

Pedagoški rad na Akademiji Neva Rošić posebno ističe jer smatra da je proces u kojem nekome prenosite svoje znanje i spoznaje koristan također i samom umjetniku-predavaču, budući da je neophodno da u tom procesu sredite svoje misli, “ponovno formulirate samoga sebe”.

Publika je uživala u anegdotama susreta s Miroslavom i Belom Krležom nakon premijernih izvedbi, ali i promišljanjima pozicije žene u kazališnom svijetu u kojem neminovno vlada diskriminacija, već samim tim što nedostaje tekstova s velikim ženskim ulogama, a naravno i time što je glumica, odluči li se na majčinstvo, najmanje tri sezone “izvan stroja”. No, pojava nove generacije mladih redateljica u Hrvatskoj je odlična vijest. Na pitanje koliko je teško ne samo uroniti u ulogu, nego i izaći iz nje, Rošić je odgovorila kako velike uloge ostavljaju ožiljke. “Oni s vremenom zarastu, ali kad malo zagrebeš, opet prokrvare”. Ovaj zanimljiv i inspirativan razgovor s Nevom Rošić organizirao je Klub sveučilišnih profesora u mirovini pri UNIRI-ja, a moderirala je članica Kluba Božana Knežević.

Razgovor je održan dan uoči premijere predstave koju Neva Rošić režira, u svojoj 88. godini života, u riječkom Kazalitu, “Enigmatske varijacije”.

Foto & Video galerija