JE LI VAM POZNATA PRIČA O SLIJEPOM STUBIŠTU?

7. prosinca 2021.

Kazališna galerija “Zajc” većim se svojim dijelom nalazi u prostoru slijepoga stubišta. Zašto slijepog? Jer se radi o stepenicama koje imaju svoje zasebne ulaze, možete ih vidjeti s bočnih strana kazališne zgrade, te vode direktno na balkon, današnji Vidikovac “Klimt”.

Povijesno su ove stepenice bile namijenjene publici koja si nije mogla priuštiti skupe ulaznice te je ostajala po strani. Krajem 19. stoljeća na glavni su ulaz dolazili oni bogati koji su u kazalište stizali kočijama. Učenici i običan puk su do svojih mjesta, najjeftinijih, na balkonu, morali dolaziti upravo ovim, zasebnim stepenicama koje nisu imale ni tepiha ni obloženih rukohvata. Nerijetko bi ta publika do zadnjeg časa sjedila u oštarijama pored kazališta,a tek kad bi njihova omiljena arija bila na redu ustrčali bi se stepenicama, s balkona je poslušali, bučno i srčano pozdravili soliste pa se vratili sjesti i dovršiti svoje piće. Kako je i bilo uobičajeno u mediteranskom, talijanskom kulturnom krugu, opere su bile dio žive, svakodnevne kulture i ljudi su ih vrlo dobro poznavali, voljeli i pjevušili.

Dugi je niz godina potom slijepo stubište doista bila slijepo, izvan funkcije i zatvoreno. No, odnedavno je postalo najatraktivnijim stubištem u Kazalištu, onim kojim se ulazi u magiju Galerije “Zajc”, a prolazeći njime prolazimo poviješću i sadašnjošću Kazališta. Posjetite Galeriju “Zajc” već ovaj tjedan, prođite stubištem čija svaka stepenica ima zasebnu priču. Prije negoli čaroliji “Orašara”, prepustite se čaroliji jedinstvene kazališne galerije.

 


Termini:

13.12. od 17 do 18.30 sati (zadnji ulaz posjetitelja u 18 sati)
14.12. od 17 do 18.30 sati (zadnji ulaz posjetitelja u 18 sati)
15.12. od 17 do 18.30 sati (zadnji ulaz posjetitelja u 18 sati)
16.12. od 17 do 18.30 sati (zadnji ulaz posjetitelja u 18 sati)
17.12. od 17 do 18.30 sati (zadnji ulaz posjetitelja u 18 sati)
18.12. od 10 do 14 sati (zadnji ulaz posjetitelja u 13.30 sati)

Ulaznice možete kupiti online ili na blagajni Kazališta od termina otvaranja Galerije, ili u redovno radno vrijeme blagajne, pon-pet 9-15 sati, sub 9-13 sati. Potrebna je COVID-potvrda, osim za djecu do 16 god.

Foto & Video galerija