Maria Matarranz de las Heras

Još jedno inozemno gostovanje našega Baleta: „Romeo i Julija“ u Švicarskoj

23. siječnja 2024.

Naš Balet i ove godine nastavlja osvajati europske pozornice, pa već u siječnju bilježe još jedno značajno međunarodno gostovanje. Ovoga puta gostuju u Švicarskoj s baletom „Romeo i Julija“ Sergeja Prokofjeva u koreografiji glasovitog Jiříja Bubeníčeka, s kojom su prije godinu dana gostovali u Njemačkoj. U švicarskom gradu Winterthuru predstavu će izvesti čak tri puta 25., 26. i 27. siječnja, pod dirigentskom palicom našega maestra Valentina Egela uz Musikkollegium Winterthur orkestar. Theater Winterthur najveće je kazalište s gostujućim međunarodnim programom u Švicarskoj. Svojoj publici redovno osiguravaju međunarodne scenske produkcije visoke umjetničke kvalitete, a time i presjek recentnog kazališnog rada važnih europskih kazališta.

Članice i članovi riječkoga Baleta plesat će priču o bezuvjetnoj ljubavi dvoje mladih iz zavađenih obitelji, koja je prema drami Williama Shakespearea, uz dirljivu, romantičnu glazbu Sergeja Prokofjeva postala jednim od najvažnijih i najljepših baletnih klasika, uvijek nova i dirljiva.

Riječka verzija u koreografiji i dramaturgiji Jiříja Bubeníčeka, prepoznatljivog po skulpturalnosti, fluidnosti i ekspresivnosti koreografije, premijerno izvedena u „Zajcu“ u travnju 2022., usredotočuje se na besmislenost smrti dvoje mladih ljudi koji jednostavno slijede ideal svojih srca – ali i na nasilje koje se nadvija od samog početka. „Ni jedna izgovorena riječ ne može na ovako snažan i dubok način osvojiti sva čula gledatelja kao što je to učinio spoj besprijekorno izrađene koreografije i bogata orkestracija glazbe, omogućivši plesnim umjetnicima kroz savršenstvo pokreta prikazati slikovito Shakespearove likove u jednom posve novom baletnom izričaju”, kako stoji u jednoj kritici.

Priča se odvija u kostimima Nadine Cojocaru te scenografiji Aleksandre Ane Buković, u ambijentu arhitekture iz snova koja podsjeća na ruševine zaboravljenog grada.

A već 7. veljače balet „Romeo i Julija“ gostuje u HNK-u u Splitu u okviru programa K-HNK – konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta, dok će zbog velikog zanimanja publike, u „Zajcu“ ponovno biti na programu 3. veljače.

 

Foto: Fanni Tutek-Hajnal

 

Generalni pokrovitelj Baleta