„KAZALIŠTEM KOJE DIŠE“ OTVORENE 14. RIJEČKE LJETNE NOĆI: HOĆEMO JOŠ!!

1. srpnja 2017.

Na otvaranju 14. Riječkih ljetnih noći Kazalište je po prvi put bilo domaćin svome Gradu! Zainteresirani Riječani svih generacija večeras nisu htjeli iz Kazališta. Znatiželjni i oduševljeni naši su gosti žurili vidjeti što više, upoznati i doživjeti sve ono što se nalazi iza inače zatvorenih vrata. U impozantnu zgradu ulazilo se sa svih strana, na sva vrata, kroz gužvu na hodnicima probijalo se do ureda, soba, dvorana, garderoba. Sjedilo se, sviralo i dirigiralo u orkestru, pjevalo sa zborom i uz karaoke, postavljala su se pitanja umjetnicima i ostalim zaposlenicima koji su inače „nevidljivi”… I  unatoč kiši i lošem vremenu, kazališna je zgrada vrvjela posjetiteljima, a oni koje smo uspjeli na trenutak zaustaviti rekli su nam: „Prekrasno, ovo je najbolje otvaranje do sada!”, „Genijalno! Super je što se slobodno mogu kretati prostorima za koje nisam ni znala da postoje”, „Odlično! Nitko te ne gnjavi, ideš gdje želiš i zadržavaš se koliko želiš! Da se ovo ponovi sljedeće godine, ponovno bih došla jer bih zasigurno ponovno nešto novo vidjela i doživjela. Jeste li preuzeli ovaj koncept?”.

Ne, nismo, originalna je to ideja made in HNK Ivana pl. Zajca.

Važno je spomenuti, ukoliko slučajno niste u tom trenutku bili u uredu intendanta, da je glumac Talijanske drame Giuseppe Nicodemo, odnosno Il colonnello, pokrenuo potpisivanje peticije za promjenu imena Titovog trga u Trg Gabrielea D’Annunzia.

Nakon obilaska zgrade i preko trideset različitih programa, posjetitelji su se okupili u gledalištu, a na sceni je sljedilo iznenađenje – orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca, dirigent Igor Vlajnić i tenor Aljaž Farasin. Ariju „Nessun dorma” iz Puccinijeve opere „Turandot” koju je pjevao na dočeku hrvatskih prvaka, nogometaša Rijeke, te oduševio desetke tisuća ganutih navijača, Aljaž Farasin je otpjevao i večeras – na otvaranju četrnaestih Riječkih ljetnih noći! Ovacijama je oduševljena publika izmamila još dva bisa. I htjela još!

Bio je to početak Festivala, a, kao što znamo, po jutru se dan poznaje. Stoga svakako dođite i na ostale programe Riječkih ljetnih noći, dođite i na Kazališni sabor gdje će se raspravljati o budućnosti vašeg ljetnog Festivala.

Foto & Video galerija