KOMORNI KONCERT RIJEČKOGA PUHAČKOG KVINTETA

10. lipnja 2022.

Iznimni glazbenici iza kojih su zapaženi impresivni nastupi okupljeni su u Riječkom puhačkom kvintetu i priredili su za vas uzbudljiv program uz djela Mozarta, Papandopula, Danzija, Iberta i Ligetija, u nedjelju 12. lipnja u 19,30!

Riječki puhački kvintet čine flautistica Lucija Kovačević, oboist Antonio Haller, klarinetist Matej Pavić, fagotist Volodymyr Antoshyn i hornist Alessandro Saraconi.

Program komornog koncerta vodi vas kroz djela za puhačke instrumente od 18. do 21. stoljeća.

Sažeta i energična Mozartova Uvertira „Čarobnoj fruli” završena je samo nekoliko dana prije premijere, kombinacija je atmosfere i osjećaja koji slijede u operi. Osim čudesne glazbe zaodjenute u uzvišenu jednostavnost i duhovitost, „Čarobna frula“ je bitka između sila dobra i sila zla. Instrument, flautu koja kao talisman štiti heroja, princa Tamina napravio je libretist i glumac Schikaneder.

Papandopulova „Mala suita za puhački kvintet” jedno je od najistaknutijih hrvatskih komornih skladbi za puhačke instrumente. Prepoznatljivo je bogatstvo boja i intenzivno kreativna domišljatost Papandopulova opusa. Napisana je 1944. godine i posvećena je prvoj generaciji Zagrebačkoga puhačkog kvinteta.

Kvintet u g-molu. op. 56, br. 2 Franza Danzija u potpunosti pokazuje njegovo izvrsno umijeće na prijelazu iz kasnog klasičnog u rani romantični stil. Drugi kvintet šarmantno je, mirno, sanjivo, pulsirajuće i uzbudljivo, skladno djelo.
Jacques Ibert bio je svestrani francuski skladatelj, posebno naklon puhačkim instrumentima i kazalištu (opere, baleti, scenska glazba). Njegova „Tri kratka komada” za puhački kvintet nalaze se upravo na sjecištu tih dviju domena i odražavaju duh komedije o pustolovinama dva propala gospodina koja traže bogatu nasljednicu. Naime, Ibert je skladao glazbu za francusku adaptaciju drame „The Beaux Stratagem” irskog dramatičara Georgea Farquara izvedenu u francuskoj adaptaciji Mauricea Constantina-Weyera. Neposredno nakon premijere, Ibert je odabrao tri ulomka i „upuhnuo” im vlastiti život.

„Šest bagatela za puhački kvintet” mađarskog skladatelja Györgyja Ligetija uz minimalan broj nota postiže maksimalan učinak, riječ je o doista velikoj raznolikosti. Brzi su i živahni, ekspresivni, divlji, veseli, dinamični, dirljivi, inventivni, strastveni, tjeskobni, snažni, divlji, bjesomučni, meki, kontemplativni – sve to sažimlju ovi kratki komorni komadi.

Nedjeljnu večer provedite uz glazbu Riječkoga puhačkog kvinteta!