KOMORNI KONCERT U „ZAJCU“ – TALIJANSKI BAROK: OD VENECIJE DO NAPULJA, OD POČETAKA DO ZRELOSTI U IZVEDBI ANSAMBLA ARS LONGA

11. svibnja 2018.

“Talijanski barok: od Venecije do Napulja, od početaka do zrelosti” naslov je komornog koncerta što će ga ansambl Ars longa održati u HNK Ivana pl. Zajca u ponedjeljak, 14. Svibnja 2018. S početkom u 19.30 sati, a u okviru ciklusa “Komorni koncerti u Zajcu”.
Članovi ansambla Monika Cerovčec, sopran; Ana Benić, barokna flauta; Stjepan Nodilo, barokna oboa i blokflauta; Lea Sušanj Lujo, barokno violončelo i Linda Mravunac Fabijanić, čembalo, izvest će djela talijanskih baroknih majstora Vivaldija, Corellija, Gabriellija, Cecchina, Geminianija, Galuppija i Mancinija.

Ansambl Ars longa nastao je kao rezultat nastojanja profesionalnih glazbenika da povežu ljubav prema komornom muziciranju s ljubavlju prema baroknoj glazbi. Iako je većina članova stalno zaposlena i uspješna na polju modernije glazbe (Monika Cerovčec je solistica Zbora HRT-a, Ana Benić solo flautistica orkestra Opere HNK u Zagrebu, Lea Sušanj Lujo članica Simfonijskog orkestra HRT-a, a Linda Mravunac Fabijanić viša umjetnička suradnica korepetitorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu), svi se jednako aktivno bave i povijesno osviještenom interpretacijom, prvenstveno u svom ansamblu, gdje se mogu posvetiti i bogatoj solističkoj literaturi za svoje instrumente/glas, ali i kao članovi Hrvatskog baroknog ansambla, gdje su već imali priliku surađivati s brojnim uglednim imenima europske scene rane glazbe. Najnoviji član ansambla oboist i blokflautist Stjepan Nodilo prvi je hrvatski puhač s diplomama s katedri specijaliziranih za ranu glazbu.
Upravo su barokni drveni puhački instrumenti osnova na kojoj ansambl Ars longa gradi svoj repertoar, pa je po tome jedinstven u Hrvatskoj.

Program njihova riječkog koncerta izabran je iz prebogate riznice talijanske barokne glazbe, čiji su odjeci najsnažnije utjecali i na bogatu kulturu hrvatskih gradova toga vremena.
Vremenski je raspon od rođenja najstarijeg do smrti najmlađeg skladatelja na programu više od 200 godina (1583 – 1785), a zemljopisno je obuhvaćen raznoliki prostor od znamenite glazbene rasadnice – crkve Sv. Marka u Veneciji, gdje je Galuppi nosio uglednu titulu maestro di coro; pa do napuljske opere na jugu, gdje je Francesco Geminiani bio koncertni majstor opernog orkestra, a školovao se kod najznamenitijih violinista toga doba, uključujući i diljem Europe poznatog virtuoza Arcangela Corellija.

PARTNER KOMORNIH KONCERATA

fabian-slogan