Koncert Trija Bruno Delepelaire: Savršenstvo zajedničkog muziciranja

28. lipnja 2023.

Posebni gost sezone HNK Ivana pl. Zajca Bruno Delepelaire, solo violončelist Berlinske filharonije sinoć je po treći put oduševio riječku publiku, ovoga puta kao član Trija uz sjajne, mlade glazbenike, njemačkog violinista Tobiasa Feldmana i francusku pijanisticu Kim Barbier. Trio Bruno Delepelaire se nakon izvedena tri klavirska trija, morao vratiti na pozornicu jer je reakcija publike bila takva da se činilo da nije riječ o komornom koncertu već o prepunom cijelom gledalištu koje je tražilo i dobilo željeni dodatak.

Gotovo u jednom dahu, naša stalna posjetiteljica, muzikologinja Borka Jovančević osvrnula se na koncert i podijelika s nama pravu promptnu analizu:

„Programom su napravili pravu stvar za publiku: uveli su nas s Mozartom, s klasikom. Teško ga je publici dobro prezentirati jer ga dobro poznaje. A publika je sjajno prihvatila. Potom, Dvořak u kojem se osjećala razigrana slavenska melodika, naročito u prvom stavku. Primijetila bih samo da je violinist ovdje bio pomalo samozatajan. U svakom slučaju, sjajno odsvirano. Kroz sve su stavke pokazali punoću romantizma u svim njegovim nijansama. A nakon stanke – savršenstvo zajedničkog muziciranja i Ravel. Prvi stavak je, slobodno možemo reći, bio impresionistički, završio je tako da je nestao, fenomenalno. Drugi je stavak bio tako snažan, s tako puno bogate harmonije, a treći je stavak opet bio toliko drugačiji, i po tempu i po dinamici. Ono što je bilo posebno jest melodija za svaki instrument zasebno, bile su to savršeno izvedene solističke melodije. Violončelo je, rekla bih, u ovome ipak bio broj jedan. Ravnopravnost su pokazali u četvrtom stavku koji je bio najbravurozniji i tipično kasnoromantičarski s natruhama impresionizma. Zajedničko muziciranje fenomenalno, stvarno su zaslužili ove ovacije. A onda su nam poklonili vraćanje na romantizam i Schuberta, poklonili su nam emocije i savršeno zatvorili koncert.“

U gledalištu je bilo i podosta riječkih glazbenika, a evo što su nam rekla dvojica od njih:

„Fantastičan ansambl, počašćeni smo što su nam došli odsvirati nešto tako jedinstveno, nešto što se rijetko čuje“, rekao je mladi riječki pijanist i skladatelj Juraj Marko Žerovnik.

„Po meni je ovo koncert sezone, a možda i više njih. Bila mi je čast poslušati ovakav koncert“, kaže flautist Metoda Sironić.

Praizvedbu novog djela Bruna Delepelaira, kompoziciju „Tableaux Islandais“ / „Islandske slike“, ponovno skladanu upravo za Riječki simfonijski orkestar, moći ćete čuti već u subotu 1. srpnja, prije izvedbe Orffove „Carmina burane”.

Sljedeći je pak komorni koncert na programu u petak 7. srpnja. Koncertom “L’essence de la France” članica i članovi Riječkoga puhačkog kvinteta, vode nas na glazbeno putovanje u zemlju duge i bogate glazbene povijesti, izvodeći najpoznatija djela za puhački kvintet francuskih skladatelja kraja 19. i 20. stoljeća.

Foto & Video galerija