Lipanjska K-HNK gostovanja otvara splitski Balet i večer slavnog Angelina Preljocaja

31. svibnja 2023.

Pred nama su nova gostovanja u okviru programa K-HNK, čak tri tijekom lipnja na pozornici „Zajca“, prvo baletni ansambl HNK-a u Splitu te potom dramski ansambli zagrebačkog i osječkog HNK-a. Prigoda je to da kao nikad dosad pogledate različite predstave drugih nacionalnih kazališta u jednoj sezoni i uvjerite se u svu raznolikost i dosege recentne kazališne produkcije u Hrvatskoj.

Nastavak K-HNK programa i suradnje u petak 2. lipnja u riječki HNK dovodi splitski Balet i autorsku večer svjetski proslavljenog i jednog od najzanimljivijih koreografa međunarodne plesne Angelina Preljocaja te dvije njegove kreacije koje će vas odvesti u novi, moćan koreografski svijet. Radi se o jednočinkama „La stravaganza“, te „Noces“ („Svadba“), obje bogate povijesti izvođenja na brojnim najpoznatijim svjetskim baletnim scenama.

Balet za dvanaest plesača „La stravaganza“ praizveo je 1997. New York City Ballet. Inspiriran povijesnim migracijama Europljana u Ameriku, balet kroz očaravajuće slike preispituje sraz kultura Staroga i Novog svijeta. Europski imigranti odjeveni kao da su sišli s Vermeerovih slika pokušavaju uhvatiti ritam moderne glazbe suvremenih skladatelja, dok pripadnici Novog svijeta plešu na poznate taktove Vivaldija. Baroknu Europu i suvremenu Ameriku Preljocaj predstavlja pokretom i zvukom, vizualno i glazbeno.

Drugi dio, balet „Noces“ odvest će vas u svijet glazbe Igora Stravinskog, jednog od najznačajnijih skladatelja baletne glazbe na koju se u Rijeci često pleše, podsjetimo samo na dragulj „Posvećenje proljeća“ ili baletnu večer „Pulcinella“ i „Apolon“. Njegova baletna kantata „Les Noces“ inspirirala je slavnog Preljocaja da ponovno istraži temu vjenčanja, braka i kompleksne ljudske odnose te stvori očaravajući plesni prikaz ljubavi, strasti i emocionalne intenzivnosti.

Nakon splitkog, 19. lipnja K-HNK gostovanja u „Zajcu“ nastavlja zagrebački HNK s Krležinom „Ledom“ u režiji Franke Perković, a 21. lipnja osječki HNK s „Čarugom“, komedijom Ivana Kušana u režiji Borisa Svrtana.

Dođite, pogledajte, usporedite, uživajte!

Foto & Video galerija