ČARUGA
Ivan Kušan

Redatelj:
Boris Svrtan
Skladatelj:
Ozren Depolo
Aranžer glazbe:
Igor Valeri
Scenografkinja i kostimografkinja:
Jasmina Pacek
Oblikovatelj svjetla:
Tomislav Kobia
Asistent scenografkinje:
Dražen Matijašević
Uloge:
Čaruga: Aljoša Čepl
Juraj Ardonjak, veleposjednik: Miroslav Čabraja
Ankica, Ardonjakova supruga: Antonia Mrkonjić
Boris Možbolt, mjerenik: Matija Kačan / Matko Duvnjak Jović
Tonka, Možboltova sestra: Matea Grabić Ćaćić
Adam Žažić, žandarmerijski desetnik: Duško Modrinić
Josip Zeljić, seljak: Ivan Ćaćić
Nikola Giljetić, žandarmerijski kapetan: Mario Rade
Inspicijent:
Eduard Srčnik
Šaptačica:
Katarina Miličević Drahotuski

Gostovanje Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku

 

Komedija „Čaruga“ dramatičara i prevoditelja Ivana Kušana poseban je fenomen u korpusu hrvatske drame. Popularnost koju je tekst stekao već nakon prve izvedbe Teatra u gostima 1976., otvorila je vrata brojnim ostalim izvedbama. Naposljetku je prema ovoj komediji 1991. snimljen i film u režiji Rajka Grlića. „Čaruga“ je zarazno duhovit tekst o razbojniku i „obljubitelju“ ženskih bića Jovanu Stanisavljeviću, ali i (kako to sam autor naglašava) teška, istodobno vjerodostojna tragedija gospodina Jurja Ardonjaka iz Feričanaca u Slavoniji koji je umoren u najneobičnijim okolnostima poradi ljubavi nevjerne mu i bludne supruge koju je dotična osjećala prema mjerniku Borisu Možboltu, ljubavi koja je udanu gospođu nagnala da unajmi lupeškog harambašu Jovu…

Ovaj sad već „slavonski“ klasik koji alkemijski surovo obraća u komiku na pozornici je premijerno zaigrao 14. listopada 2022. u režiji nedvojbeno komediji vičnog Borisa Svrtana. Uz sjajnu podjelu s Aljošom Čeplom u naslovnoj ulozi, Antonijom Mrkonjić, Miroslavom Čabrajom, Antonijem Jakupčevićem , Matijom Kačanom, Mateom Grabić Ćaćić, Duškom Modrinićem, Ivanom Ćaćićem i Mariom Radeom koji igraju aktere ove komične „drame“, sve upućuje da je dobar provod zagarantiran.

„Ono što je u ovome tekstu Ivana Kušana fenomenalno je svojevrsno moliereovsko ogledalo i želja da se, nakon što se dobro nasmijemo, suočimo sa sobom i zapitamo zašto smo takvi kakvi jesmo“, navodi redatelj Boris Svrtan.

 

Predstava traje oko dva sata i petnaest minuta, izvodi se s jednom pauzom.

Foto & Video galerija