MAESTRO MATVEJEFF UMJETNIČKI RAVNATELJ SAVONLINNA OPERA FESTIVALA

15. siječnja 2018.

Maestro Ville Matvejeff novi je umjetnički ravnatelj jednog od najpoznatijih i najprestižnijih opernih festival u svijetu, Savonlinna Opera Festivala.
Čestitamo Maestru na odličnoj vijesti i jedva čekamo njegov prvi sljedeći nastup na Super gala koncertu uz maestra Marca Boemija i soliste svjetskog glasa Yusifa Eyvazova, Kristinu Kolar, Lucia Gallu i Rossanu Rinaldi koji je na programu 5. ožujka 2018.

Rezervirajte svoje ulaznice na vrijeme.

Ville Matvejeff rođen je 1986. u Finskoj, već se potvrdio kao izniman glazbenik višestrukog talenta koji je doživio uspjehe kao dirigent, skladatelj, pijanist, nastupao je i dirigirao diljem Europe, SAD-a, u Kini, Japanu, Meksiku. Obrazovao se na Sibelius akademiji i Espoo glazbenom institutu, a nastupao je diljem Europe, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Japanu i Meksiku. Glavni je gost dirigent i muzički savjetnik Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci gdje je dirigirao opernim predstavama Oedipus Rex, Don Giovanni, Andrea Chénier, Giulio Cesare in Egitto, Werther, Otello, La bohème i brojnim koncertima uključujući: Svečani koncert povodom 130. obljetnice otvorenja zgrade riječkog kazališta, Sibelius & Matvejeff & Graziani, koncert povodom 150. obljetnice rođenja Jeana Sibeliusa, Simfonijski koncert Matvejeff dirigira Beethovena i Šostakoviča, Simfonijski koncert u suradnji s Panonskom filharmonijom u Pečuhu Mahlerova Peta. Simfonijski koncert Eroica, Super gala koncert, Faust, koncertna izvedba opere, simfonijski koncert Matvejeff: Papandopulo, Šoštaković, Eroica i Jug-sjever.
Koncertni pijanistički debut ostvario je u dobi od 18 godina sa Simfonijskim orkestrom Finskog radija pod ravnanjem Susanne Mälkki, a potom je obišao svijet recitalom u duetu sa sopranisticom Karitom Mattila nastupima u Gulbenkian Foundation u Lisabonu, na Hong Kong Arts Festivalu, u Salle Pleyel i Théâtre du Châtelet u Parizu, Wigmore Hallu u Londonu i u Operi u Zürichu. Svoj je operni debi ostvario 2011. godine u Pori Operi hvaljenom predstavom, Purcellovom Fairly Queen, a potom nastavio raditi u Malmö Operi i Švedskoj kraljevskoj operi u Stockholmu na mjestu asistenta dirigenata kao što su Esa-Pekka Salonen i Leif Segerstam. Dirigirao je djelima širokog repertoara, od Mozartova Le Nozze di Figaro, Samsona i Dalile Saint-Saënsa i djela Lear Ariberta Reimanna, jednako kao i suvremena djela. Razvio je širok repertoar koji seže od klasike, preko 20. stoljeća do suvremenosti. Njegovo orkestralno djelo Ad Astra najčitanije su finske novine Helsinki Sanomat proglasile finskim orkestralnim hitom 21. stoljeća. Osnivač je i umjetnički ravnatelj New Generation Opere, poznate po postavljanju ambicioznih i tehnološki inovativnih opernih predstava. Šef dirigent je Jyväskylä Sinfonie, surađuje s Avanti! komornim orkestrom, Helsinškom filharmonijom, Turku filharmonijom, orkestrom Oulu Sinfonia, Luksemburškim filharmonijskim orkestrom, Estonskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, orkestrom Sinfonia Lahti, Sonderjylland simfonijskim orkestrom, Tapiola orkestrom. Imenovan je i umjetničkim ravnateljem najstarijeg festivala u Finskoj na kojem se kontinuirano izvodi klasična glazba, Turku Music Festival.