POGLED PREMA 2020: EPK I HNK GALA KONCERT
Eyvazov, Gallo, Kolar, Rinaldi, Boemi, Matvejeff

Dirigenti:
Solisti:
Posebna gošća:
Koncertni majstor:

5.3.2018.

Super gala koncert s plejadom velikih svjetskih pjevačkih imena i čak dva dirigenta – koncert je koji se ne propušta! Prvi projekt HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i Europske prijestolnice kulture 2020. dovodi svjetska imena opernog svijeta na riječku pozornicu!

Uz jednog od najboljih i najpopularnijih tenora današnjice Yusifa Eyvazova vežu se brojni superlativi uzbudljivi tenor prodornog, gromoglasnog i iznimno „talijanskog” glasa, prirodno moćan glas s blistavim visinamaprvorazredni izvođač i dr. Ovaj azerbajdžanski operni div pjevao je u moskovskom Boljšoj teatru, Praškoj državnoj operi, milanskoj Scali, Marijinskom kazalištu u St. Peterburgu, Operi Los Angelesa, Metropolitan operi, Bečkoj državnoj operi, Berlinskoj državnoj operi, u Aichi Arts centru u Tokiju, u Veronskoj Areni, na Salzburškom festivalu itd. Osim nastupa na najvažnijim opernim scenama Europe i Amerike, bio je na turnejama u Aziji i Australiji. U Rimu je pjevao Des Grieuxa u „Manon Lescaut” pod ravnanjem Riccarda Mutija kada je upoznao svoju buduću suprugu, glasovitu sopranisticu Annu Netrebko.

Jedina domaća operna zvijezda ove večeri bit će Kristina Kolar, prvakinja Kazališta čiji je glas prepoznala struka, publika i kritika brojnih europskih opernih kuća, hrvatska sopranistica osvaja kristalno čistom i iznimno moćnom vokalnom prisutnošću što kod publike izaziva čestu želju za pljeskom, uvjerljiva u glumi i osjetljivim odlomcima mekih tonova, stvorila izrazito moćnu ulogu, uzbudljiva izvedba, Kristina Kolar divno je otkriće, itd.

Talijanski bariton dramatičan, predan, uvjerljiv, prvoklasni pjevač koji najzahtjevnije uloge donosi s nevjerojatnom lakoćom Lucio Gallo ponovno je u Rijeci! Publiku je oduševio na Riječkim ljetnim noćima 2016. nastupima na dvama koncertima: „The best of opera” sa Sumi Jo u Opatiji i „Tribute to Frank Sinatra” u Rijeci, te na Super gala koncertu „Faust”. U riječko Kazalište ponovno stiže nakon nastupa u vodećim svjetskim koncertnim dvoranama i opernim kućama od New York Metropolitana, San Francisco opere, Bečke državna opere, Konzerthausa i Musikvereina u Beču, Londonske kraljevske opere, Covent Gardena, Državne opere, Filharmonijskog orkestra i Njemačke opere u Berlinu, Salzburg Festivala, Teatra alla Scale, Hamburške državne opere, Bavarske državne opere, Opere u Zürichu, Opere Monnaie u Bruxellesu, Opere Australija i dr. Surađivao je s najpoznatijim pjevačima, te dirigentima kao što su Abbado, Barenboim, Mehta, Muti i dr. Snimao je za vodeće svjetske izdavačke kuće, a zadnji nosač zvuka realizirao je upravo s riječkom Operom („Faust”).

Miljenica talijanskih opernih kuća, s nizom uspješnih opernih uloga u Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj i Japanu, sjajna mezzosopranistica Rossana Rinaldi surađivala je s brojnim vodećim dirigentima i umjetnicima (Zubin Mehta, Riccardo Muti, Nello Santi te José Carreras, Placido Domingo, José Cura, Marcelo Alvarez, Leo Nucci, Ruggero Raimondi, Barbara Frittoli i Katia Ricciarelli). Kritika kaže rijetka operna pjevačica tako intenzivnog glasa, zadivljujuće vokalne i glumačke izvedbe, impresivno!

Koncertom će biti najavljena dva nova CD-a koje orkestar Opere snima za poznate međunarodne diskografske kuće.

PROGRAM

Giuseppe Verdi: Aida
arija Aide – Qui Radames verrà… O patria mia (Kristina Kolar)

Giuseppe Verdi: Aida
arija Radamesa – Celeste Aida (Yusif Eyvazov)

Giuseppe Verdi: Macbeth
arija Lady Macbeth – Vieni! T’affretta! (Maria Guleghina)
aria Macbetha – Perfidi!… Pietà, rispetto, amore (Lucio Gallo)

Giuseppe Verdi: Trubadur
arija Azucene – Stride la vampa (Rossana Rinaldi)
arija Manrica – Ah! Si, ben mio… (Yusif Eyvazov)

Giuseppe Verdi: Falstaff
arija Falstaffa – L’onore! Ladri (Lucio Gallo)

Giuseppe Verdi: Falstaff
finale – Tutto nel mondo è burla (Lucio Gallo, Rossana Rinaldi, Anamarija Knego, Vanja Zelčić, Ivana Srbljan, Aljaž Farasin, Robert Kolar, Marko Fortunato, Sergej Kiselev, Dario Bercich)

Dirigent: Ville Matvejeff

***

Pietro Mascagni: Cavalleria rusticana
duet Santuzze i Turiddua – Tu qui’ Santuzza? (Maria Guleghina, Yusif Eyvazov)

Giacomo Puccini: Manon Lescaut – Intermezzo

Giacomo Puccini: Manon Lescaut
arija Manon – Sola, perduta, abbandonata (Kristina Kolar)

Francesco Cilea: Adriana Lecouvreur
arija Princeze od Boulliona – Acerba voluttà (Rossana Rinaldi)

Umberto Giordano: Andrea Chénier
arija Chéniera – Un di’ all’azzuro spazio (Yusif Eyvazov)
arija Gérarda – Nemico della patria (Lucio Gallo)
arija Maddalene – La mamma morta (Maria Guleghina)
duet Maddalene i Chéniera – Vicino a te (Maria Guleghina, Yusif Eyvazov)

Dirigent: Marco Boemi


 

Trajanje koncerta: 

Koncert traje oko dva sata s jednom pauzom.


 

GENERALNI SPONZOR GALA KONCERTA

logo_INA

Zahvaljujemo

mbm-logo

LOGO-tepih-centar

bonavia

carmoto

Foto & Video galerija