MAGIČNI „IVICA I MARICA“ RIJEČKOG BALETA

26. siječnja 2018.

Obiteljski balet prema bajci braće Grimm Ivica i Marica večeras je magično osvojio publiku koja je snažnim pljeskom podržala plesače i autorski tim na pozornici HNK Ivana pl. Zajca!

Za vrijeme baletne predstave sa svih su se strana mogla čuti dječja zainteresirana pitanja i tiho šaputanje njihovih roditelja. To je upravo ono čemu baš ova baletna priča teži – razgovoru roditelja i djece. Puni znatiželje, djeca su nastavila zapitkivati i nakon predstave, jer i kraj – postavlja pitanja, a do odgovora, naravno, treba doći sam, baš kao Ivica i Marica u pronalaženju svoga puta. Oni nešto stariji odmah su prepoznali priču o odrastanju, lutanju i traganju, gubljenju i pronalaženju i sebe i onog što je doista važno u životu.

Neki od zaključaka dijela odrasle publike su: „Ekspresivno i apstraktno u isto vrijeme. Maštovita igra s percepcijom i interpretacijom”, „Ova Grimmova bajka idealna je za ovakvo promišljanje, zadržan je narativni okvir, a tu priču – nema tko ne zna!”, „Nismo bili svjesni koliko pitanja otvara ova bajka – puni smo dojmova, cijela obitelj”, „Jednostavni i snažni motivi, odličan odabir glazbe, trenutak tišine odigran izvrsno!”, „Mnoštvo je metafora i u likovima i u scenografskim elementima i pokretu. Smatram da djeci samo treba otvoriti taj „kanal” kroz koji će ući u priču i razumjeti sve ”, „ Jako nam se svidjelo što su otplesane i misli i osjećanja glavnih likova“, „ Mislim da se koreografkinja sjajno poigrala s poznatom pričom i otvorila njene nove razine”.

U ulozi Ivice bio je Michele Pastorini, Marica je bila Maria del Mar Hernandez, Majka i Vještica bila je Ksenija Duran Krutova, Otac je bio Ali Tabbouch. U ulogama likova iz prošlosti, njihovih duhova i alter ega bili su: Hélias Tur Dorvault, Nika Lilek, Marta Kanazir, Cristina Lukanec, Irina Köteles i Ricardo Campos Freire. U ostalim su ulogama bili, kao sjene, mrvice, leptiri, prikaze koje mȃme, Tea Rušin, Marta Voinea Čavrak, Anca Zgurić, Laura Orlić, Daniele Romeo, Joseph Samuel Cane, Andrei Köteles i Svebor Zgurić.

Balet „Ivica i Marica” otplesan je na glazbu Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Marko Gutić Mižimakov potpisao je animacije, video projekcije i scenografske elemente, kostimografkinja je Petra Dančević Pavičić, svjetlo je oblikovao Dalibor Fugošić, a zvuk Eric Midgley. Fotografkinja je bila Jelena Janković.

U atriju Kazališta i odrasli i djeca mogli su uživati u PIK-ovom slatkom zalogajčiću s krova Vještičje kućice.

Sponzor baletne predstave

hep

Partner baletne predstave

Piko logo + PIK Rijeka

Foto & Video galerija