MAGIČNI “ORAŠAR”: IZVEDBE U PROSINCU GOTOVO RASPRODANE!

5. prosinca 2019.

Prosinac je već iza ugla, a s njime naviru i slatki zvuci plesa Šećerne vile i sjajne glazbe Čajkovskog! Nakon INK-a i pulske premijere 30. studenog, “Orašar” koreografa Maura de Candije  u “Zajc” stiže već 7. prosinca.
Stoga morate požuriti, jer sve su izvedbe već gotovo rasprodane!

Naš Balet s karakterom pripremio je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih baleta koji je s godinama postao sinonim za blagdansku čaroliju. Verzija riječkog baleta pokazuje bezvremenost ovog baletnog klasika, kao i univerzalnost njegove čarolije, vraćajući se originalu i bajci E. T. A. Hoffmanna. Koreograf Mauro de Candia naglašava važnost dramaturgije u svojoj koreografskoj viziji, ističući da je u većini baletnih verzija ovog omiljenog djela naglasak na božićnoj atmosferi “pojeo” određene detalje Hoffmannove bajke, izostavljajući tako dijelove zapleta. Premještanjem radnje u sadašnjost i stvaranjem priče obogaćene brojnim detaljima iz bajke, Candia je nastojao “osmisliti verziju koja bi dovela cijele obitelji u kazalište, dakle, koja bi u jednakoj mjeri privlačila djecu, mlade i odrasle.”
Klara se tako vraća svom originalnom imenu, Marie (ime protagonistice se mijenjalo s obzirom na jezik i zemlju izvođenja), ona više nije dijete, već je teenagerica željna avanture, a između nje i Orašara rađa se ljubav.
Iznenađenja “Orašara” ne staju samo u osuvremenjivanju, već se protežu i na plesne inovacije, o kojima koreograf govori: “U mojoj koreografiji plesači se moraju konstantno prebacivati između plesa na špicama, ravne pete i dubine pokreta. Cjelokupni koreografski materijal konstantno sam preispitivao u dramaturškom smislu. Na sceni ne možemo činiti korake samo u svrhu dekoracije. To bi za mene bilo bez poštovanja i staromodno.”
Dramaturgija i koreografija, koncentrirani na istraživanje skrivenih čarolija u originalnoj bajci, stvaraju “Orašara” posebnog i s karakterom, no ništa manje magičnog i snovitog.

Učinite svoje blagdane posebnima i darujte sebi i bližnjima “Orašara” – no brzo, jer ulaznica uskoro više neće biti!

A dok čekate u redu za ulaznice, pogledajte fotografije s proba “Orašara”.

 

Foto & Video galerija