MAHLEROVA RAJSKA SIMFONIJA I BAJKOVITA PTICA STRAVINSKOGA

21. lipnja 2021.

Riječki simfonijski orkestar će uz dirigentsko vodstvo Valentina Egela čak dva dana za redom, u srijedu 23. i u četvrtak 24. lipnja izvesti simfonijski koncert “Mahler, Stravinski”. Na programu koncerta su najizvođenija i netipično vedra Mahlerova Četvrta simfonija te kultno remek-djelo Stravinskoga, suita “Žar-ptica”.

Gustav Mahler svoju je Četvrtu simfoniju opisao kao “rajski život”. Finale za sopran pjevat će zvijezda naše operne scene Anamarija Knego.”Radeći na ovom opusu, Mahler ga je nazvao „humoreskom“. Doista, u cjelokupnoj lakoći, u povremenim grotesknim trenutcima i u općenitom stavu prvih dvaju i posljednjeg stavka, možete čuti mnogo humora. No, Mahler nas također vodi i na putovanje i to od zemlje do raja”, istaknuo je Valentin Egel. Zanimljiv je podatak da je skladatelj za vrijeme pisanja Simfonije u nekoliko navrata posjećivao Opatiju, gdje je vrlo moguće crpio nadahnuće.

Ključni trag u povijesti baleta ostavio je dvadesetogodišnji Igor Stravinski jednim od kultnih djela s početka 20. stoljeća “Žar-pticom”. Skladatelj je, na poziv Ballets Russes, rusku legendu o žar ptici pretvorio u pravu senzaciju koja mu je donijela svjetsku slavu. “Balet, o bajci punoj boja, o mladom princu koji uz pomoć čarobne ptice spašava princeze od zloga čarobnjaka, glazbeno stoji na vratima novoga stoljeća. Ima sve – i topli, puni zvuk i izražajne, uzbudljive boje i ritmove”, navodi maestro Egel.

Poklonite si nesvakidašnju glazbenu večer u izvedbi našega Orkestra. Ulaznice su u prodaji!

Generalni pokrovitelj Riječkog simfonijskog orkestra