MLADI FINSKI PIJANIST SVIRA SIBELIUSA, CHOPINA I BEETHOVENA

27. siječnja 2017.

Recital mladog finskog pijanista Ossija Tannera pod nazivom „Mladi finski talent odaje počast starim majstorima“ na programu je riječkog HNK Ivana pl. Zajca u ponedjeljak, 30. siječnja 2017, u sklopu proslave 100. godišnjice neovisnosti Finske. Koncert je ostvaren u suradnji s Veleposlanstvom Finske u RH.
Ossi Tanner, rođen 1997, jedan je od najvećih mladih talenata u Finskoj. Studira na Sibelius akademiji u klasi prof. Erik T. Tawaststjerna. Godine 2013. bio je izabran za Youth Piano Academy, koja je osnovana kako bi se razvijala mala skupina iznimno talentiranih mladih pijanista u Finskoj. Pohađao je naprednu nastavu kod gotovo svih vodećih finskih pijanista kao što su Paavali Jumppanen, Matti Raekallio Henri Sigfridsson i Antti Siirala. Ruski pijanist Konstantin Boginoa njegov je mentor od 2010. godine. Tanner je također učio i od Borisa Bermana sa sveučilišta Yale i Thomasa Hechta iz konzervatorija u Singapuru. Najnoviji uspjeh Ossi Tannera je osvojena prva nagrada na nacionalnom Madetoja natjecanju održanom u siječnju 2015. Uz to, on je dobitnik mnogih drugih nagrada za glasovir i komornu glazbu na natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Surađivao je s međunarodno priznatim glazbenicima kao što su Sakari Oramo, Atso Almila, Reka Szilvay, Hagai Shaham i Edward Arron.

Na programu njegova riječkog koncertnog recitala djela su, kako navodi u najavi, njemu omiljenih skladatelja: Sibeliusa, Chopina i Beethovena.
”Jean Sibelius je finski nacionalni skladatelj i nedvojbeno najveći skladatelj iz Finske. Njegova glazba je utjelovila nacionalni identitet Finske prije 100 godina i savršeno predstavlja mentalitet Finaca i krajolik Finske sa svojim beskrajnim šumama i jezerima. Dok sam živio u inozemstvu, kada bih slušao Sibeliusa uvijek bih čeznuo za domom. Osjećam ogroman ponos i čast što imam priliku podijeliti svoju strast kroz njegovu glazbu kao i glazbu drugih omiljenih mi skladatelja kako bismo u Rijeci obilježili 100. godišnjicu nezavisnosti Finske!“, najavljuje Ossi Tanner koji će izvesti Sibeliusova djela: “Impromptu op. 5, br. 5”, „Jela“, „Romansa“ i „Finlandia“.

Frédéric Chopin bit će zastupljen svojim Etidama, a Beethoven sonatom „Appasionata“, koja se smatra Beethovenovom najvećom i tehnički najzahtjevnijom sonatom za glasovir.

Finski mladi talent odaje počast starim majstorima
U sklopu proslave 100 godine neovisnosti Finske

suomi-logo