RECITAL OSSI TANNER
SUOMI 100 predstavlja: RECITAL OSSI TANNER - mladi finski talent odaje počast starim majstorima

Solist:
Klavir: Ossi Tanner

30.1.2017.

Program:

JEAN SIBELIUS (1865 – 1957)

Impromtu (Improvizacija) u b-molu, op. 5, br. 5
Vivace

Granen (Jela), op. 75, br. 5
Stretto
Lento
Risoluto
Lento

Romanssi (Romansa), op. 24, br. 2 u A-duru
Andantino
Meno Andante

Finlandia, op. 26  
Allegro assai
Allegro
Sempre Allegro Cantabile

* * *

FRÉDÉRIC CHOPIN (1810 – 1849)

Etude op. 25, br. 1 u As-duru (Eolska harfa)
Allegro sostenuto

Etude br. 10 u b-molu (Oktave)
Allegro con fuoco
Meno mosso
Allegro con fuoco

Etude br. 12 u c-molu (Ocean)
Allegro molto e con fuoco

LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770 – 1827)

Klavirska sonata br. 23 u f-molu, op. 57 (Appassionata)
Allegro assai
Andante con moto
Allegro ma non troppo

Koncert s jednom pauzom traje oko jedan sat i petnaest minuta.

Finski mladi talent odaje počast starim majstorima
U sklopu proslave 100 godine neovisnosti Finske

suomi-logo

Jean Sibelius finski je nacionalni i nedvojbeno najveći skladatelj. Njegova glazba utjelovljuje nacionalni identitet Finske prije 100 godina i savršeno predstavlja mentalitet Finaca i krajolike naše zemlje s beskrajnim šumama i jezerima. Priroda je zaista neprestano inspirirala Sibeliusa. Iskusio sam život u inozemstvu, a slušanje Sibeliusa uvijek me vraćalo kući. Neizmjerno sam ponosan što večeras mogu podijeliti svoju strast kroz njegove i djela drugih mi omiljenih skladatelja i tako obilježiti 100. godišnjicu nezavisnosti Finske!

Impromptu (Improvizacija) op. 5, br. 5 iz rane je Sibeliusove faze. Djelo je skladao tijekom medenog mjeseca. Zanimljivo, klavir je čamcem prevezen na mali otok gdje je mladi par uživao.

U komadu se pronalaze reminiscencije na Les jeux d’eaux à la Villa d’Este  (Fontane Ville d’Este) Franza Liszta.

Granen (Jela) op. 75, br. 5 jedno je od najpoznatijih Sibeliusovih djela. Sibelius je htio da slušatelj zamišlja visoku, snažnu i čvrstu jelu u stražnjem vrtu tradicionalnog finskog seoskog doma. Čak ni divlje oluje ne mogu srušiti stablo.

Romanssi (Romansa) u A-duru ljubavna je priča o bezuvjetnoj ljubavi mladog para. Kada obratite pažnju na teksturu i strukturu djela, zamjetno je kako je Sibelius vjerojatno bio pod utjecajem Wagnerove glazbe.

Finlandia op. 27 najznačajnije je Sibeliusovo djelo. Orkestri i zborovi širom svijeta izvode ga iz tjedna u tjedan. Skladano je u vrijeme dok je Finska težila postati neovisna nacija. Himna u središnjem dijelu ima posebno duboko značenje za nas.

Frédéric Chopin moj je omiljeni skladatelj oduvijek. Slušanje snimaka Chopinove glazbe u izvođenju Artura Rubinsteina vječna mi je radost. Posljednjih sam godina imao priliku posjetiti i slušati Chopinovu glazbu u jednom od njegovih gradova, u Varšavi, u rodnoj Poljskoj. Prošlo ljeto ostvario se moj dječački san kada sam prvi put s orkestrom svirao njegov Koncert za klavir u E-duru. Želim izvoditi njegovu glazbu koliko god je to moguće. Sviranje Chopinovih Etida za svakog je mladog pijanista trebalo nešto što se podrazumijeva.

Appassionata Sonata smatra se jednom od Beethovenovih najvećih i tehnički najzahtjevnijih klavirskih sonata. O njoj volim razmišljati kao o dugom putovanju koje ne završava baš najbolje. Pijanist treba osjećati napetost od prve note do one posljednje. Može se činiti da napetost raste, s vremena na vrijeme, do nepodnošljivosti. Nebeski spori stavak nudi jedini tračak nade i predah tijekom čitave sonate.

Kao što sam spomenuo ranije, ovaj recital uključuje krug skladatelja s kojima se osjećam povezano. Zato ćete na kraju moći čuti i Rahmanjinova!

Ossi Tanner