MLADI IZ CIJELOGA SVIJETA STIŽU NA ČETVRTO PJEVAČKO NATJECANJE U RIJEKU!

30. lipnja 2022.

Od preko stotinu prijava pristiglih iz cijelog svijeta, na Međunarodno natjecanje mladih pjevačica i pjevača „Zinka Milanov” (Zinka Kunc) ove godine dolazi nam njih sedamdeset! Četvrti put održava se Natjecanje nazvano prema jednoj od najvećih opernih pjevačica 20. stoljeća, dugogodišnjoj primadoni njujorškog Metropolitana, jednoj od slavne sopranističke petorke: Callas-Milanov-Tebaldi-Schwarzkopf-Nilsson.

Veseli nas što možemo objaviti niz raznolikih zemalja odakle nam u Rijeku dolaze mlade pjevačice i pjevači kako bi se od 8. do 14. srpnja natjecali za prestižne nagrade: Armenija, Bjelorusija, Bugarska, Češka, Finska, Hrvatska, Italija, Južna Koreja, Kina, Latvija, Mađarska, Meksiko, Moldavija, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Srbija, Švicarska, Turska, Ukrajina!

Svi oni imat će priliku upoznati ne samo naše Kazalište i surađivati s Riječkim simfonijskim orkestrom, nego i ljepote i kulturu Rijeke i Kvarnera, za što će se pobrinuti sufinancijeri Natjecanja te ujedno i pokrovitelji 2., odnosno 3. nagrade, Turistička zajednica Kvarnera i Turistička zajednica grada Rijeke. Tvrtka PK-Palfinger Kran d. o. o., koja godinama prati i podupire rad Kazališta, sada je i pokrovitelj vrijedne 1. nagrade Natjecanja „Zinka Milanov”. Natjecanje sufinancira i Ministarstvo kulture, a medijski pokrovitelji su La Voce del popolo i Novi list.

Članica i članova žirija ovogodišnjeg Natjecanj čini jedanaest uglednih opernih umjetnica i umjetnika, ravnateljica i ravnatelja opernih kuća te agenata i agentica iz svijeta opere: Cheryl Studer, slavna američka dramska sopranistica; Iva Hraste Sočo, sopranistica i nova intendantica HNK-a u Zagrebu; Vlatka Oršanić, umjetnička voditeljica Natjecanja, sopranistice i profesorica na Odsjeku za pjevanje Muzičke akademije u Zagrebu; Silvana Sintow Behrens, osnivačica agencije Classicalia International Promotions and Managment, te Mariano Horak, osnivač agencije Ammann-Horak Agency u Zürichu; umjetnički ravnatelj opere Theatre Chemnitz Patrick Wurzel; muzički ravnatelj Opernog studija Bavarske Državne Opere (Bayerische Staastoper) Tobias Truniger; casting savjetnik brojnih opernih kuća u Njemačkoj Christian Carlstedt; Fabrizio Melano – redatelj i svjedok vremena opere Metropolitan u kojem su pjevale velike zvijezde kao što su Zinka Milanov, Maria Callas, Birgitt Nilsson, Richard Tucker, Franco Corelli…; dramaturg i intendant HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević; te Valentin Egel, šef dirigenta Opere u Rijeci i Riječkog simfonijskog orkestra.

Pored vrijednih novčanih nagrada, kao i već tradicionalne Nagrade publike, veliku novost čine i posebne nagrade za najbolje kandidatkinje i kandidate koje će biti dodijeljene u suradnji s čak tri operne kuće u regiji, uključiv i dvije, Zagreb i Ljubljanu, u kojima je Zinka Milanov (tada Kunc) intenzivno nastupala tridesetih godina prošloga stoljeća, prije odlaska u Metropolitan Operu u New Yorku. Posebne nagrade, nastup jednog ili više odabranih pjevačica ili pjevača u opernim ili koncertnim produkcijama, dodijelit će:
– imenovana Intendantica Iva Hraste Sočo – Nagrada Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu
– umjetnički ravnatelj, maestro Marko Hribernik – Nagrada Opere Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani
– umjetnički ravnatelj, maestro Simon Krečić – Nagrada Opere SNG-a Maribor
– šef dirigent Riječkog simfonijskog orkestra, maestro Valentin Egel – Nagrada Opere HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci

Sve finalistice i finalisti Natjecanja bit će pozvani i da nastupe na gala koncertu posvećenom Zinki Milanov u lipnju 2023. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Kandidatkinje i kandidati će tijekom natjecateljskih dana imati priliku sudjelovati i u majstorskim tečajevima Fabrizia Melana i Cheryl Studer, koji će ujedno biti i nagrada za prvonagrađene.

Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra
Pokrovitelj projekta “Zinka Milanov”
Sufinancijer projekta “Zinka Milanov”
Sufinancijer projekta “Zinka Milanov”
Sufinancijer projekta “Zinka Milanov”
Partner mediatico / Medijski pokrovitelj
Medijski pokrovitelj