Monoopera “Erwartung” uz blistavu Dubravku Šeparović Mušović

17. svibnja 2023.

Prije točno godinu dana, u svibnju 2022., u Rijeci je prvi put koncertno izvedena monoopera „Erwartung“ (hrv. „Iščekivanje“) pod dirigentskim vodstvom maestra Valentina Egela i s mezzosopranisticom, nacionalnom opernom prvakinjom Dubravkom Šeparović Mušović u ulozi Žene. Oduševljena publika rekla je tada da iako su zbog iznimnoga glumačkog i pjevačkog talenta izvođačice gotovo zaboravili da se radi o koncertnoj izvedbi, ipak voljeli doživjeti i scensku izvedbu monoopere „Erwartung“. I želja je ispunjena! Premijera „Erwartunga“ je na programu u četvrtak 25. svibnja, a repriza u subotu 27. svibnja u prostoru Exportdrva.

Predstavu režiraju Dubravka Šeparović Mušović i Marin Blažević, a ravnat će ponovno šef dirigent Riječkoga simfonijskog orkestra Valentin Egel. „Cilj „Erwartunga“ je usporeno prikazati sve što se događa tijekom jedne sekunde maksimalnog duhovnog uzbuđenja, protežući se na pola sata“, izjavio je skladatelj djela Arnold Schönberg.

Dobitnica mnogih prestižnih nagrada Dubravka Šeparović Mušović česta je i rado viđena gošća na pozornici „Zajca“, a o slojevitoj oniričkoj ulozi Žene u „Erwartungu“ kaže: „Uloga se zove Žena. Zašto Žena? Zato što su žene upravo te čiji je emocionalni život na neki način kompliciraniji i drugačiji od muškaraca, puno složeniji. Žene više propituju same sebe te razmatraju situacije iz različitih uglova. I naravno, tu je važna uloga partnera kojeg svaka žena zrcali. Moglo bi se reći da je svaka dovoljno snažna žena da može utjecati na svog partnera, promijeniti ga, ali zapravo ne može, jer je sama privukla baš njega, on je njezino drugo „ja“. Zato žena u “Erwartungu” razgovara sama sa sobom, ona stalno nešto traži od svog ljubavnika koji je otišao s drugom ženom, a ne shvaća da je ona ta koja neprestano nešto “ruje” u sebi.“

Sretnice i sretnici koji će doći u Exportdrvo 25. ili 27. svibnja, gledat će operu i balet u istoj večeri! Zašto? Jer odmah nakon „Erwarunga“ slijedi balet „Heroj je umoran“ skladatelja Frana Đurovića i koreografa Giuseppea Spote, čija je obnova 20. svibnja.

 

Generalni pokrovitelj Baleta
Partner mediatico / Medijski pokrovitelj