MONUMENTALNO FINALE SEZONE 2016/2017. – KONCERTOM MAESTRO VILLE MATVEJEFF SPAJA JUG I SJEVER UZ ORKESTAR, ZBOR I SOLISTE OPERE HNK IVANA PL. ZAJCA

29. svibnja 2017.

Veliko finale sezone 2016/2017. slijedi u subotu 3. lipnja 2017. u 19 sati u HNK Ivana pl. Zajca, koncertom „Jug – sjever”!

Nakon što je prošle godine koncertna sezona riječkog Kazališta zaključena Petom simfonijom Gustava Mahlera, posebno nadahnuti maestro Ville Matvejeff ponovno će uz orkestar, zbor i soliste Opere HNK Ivana pl. Zajca publici pružiti grandiozan svečani koncert. Uzbudljivo putovanje jugom i sjeverom počinje koncertnom izvedbom opere u dva čina, „La vida breve” / „Kratki život” Manuela de Falle, a nakon pauze nastavlja Kullervo simfonijom Jeana Sibeliusa, uz titlove na hrvatskom jeziku.

Solisti uzavrelog juga („La vida breve”) su Anamarija Knego, Sofija Cingula, Marko Fortunato, Slavko Sekulić, Vivien Galletta, Dario Bercich, Robert Kolar, Martin Marić, Ljubov Košmerl-Judčenko, Tea Ban, Boris Mohorić. Solisti sjevera (Kullervo simfonija) su Ivana Srbljan i Robert Kolar.

Koncertni će majstor biti Jukka Merjanen, violinist s diplomom Sibelius akademije, koji iza sebe ima brojne nastupe kao koncertni majstor, solist i komorni glazbenik kako u Finskoj, tako u inozemstvu, a osobito se ističe trogodišnje razdoblje kada je bio prvi koncertni majstor Kraljevske filharmonije u Londonu. Svira na violini Andrea Guarneri iz 1678. godine.

Manuel de Falla (1876 – 1946) najznačajniji je španjolski skladatelj i pijanist ranog dvadesetog stoljeća. Skladao je vrsnu vokalnu glazbu, instrumentalnu komornu glazbu za gitaru, orkestralne skladbe, balete, scensku kantatu itd. Još se kao student na Konzervatoriju u Madridu zainteresirao za španjolsku renesansnu glazbu, španjolski folklor, andaluzijsku mješavinu arapskih i starošpanjolskih glazbenih elemenata, za nacionalnu operu. Taj se utjecaj osobito prepoznaje u „La vida breve” / „Kratki život” skladanoj 1905. prema libretu Carlosa Fernándeza Shawa, na andaluzijaskom dijalektu. Ta opera u dva čina i četiri scene, pobjednica je opernog natjecanja u Madridu iste godine. Obećana produkcija opere nije se dogodila. Praizvedba je bila Nici u Municipal Casino Theatru tek 1. travnja 1913. Priča se vrti oko prelijepe mlade Romkinje, strastveno zaljubljene u mladića Paca koji ipak odabire oženiti se Carmelom iz višeg staleža…

Jean Sibelius (1865 – 1957) najznačajniji je finski skladatelj. Taj status proizlazi iz činjenice da je znao kombinirati svoj originalni stil s nacionalnom povijesnom sviješću i snažnom vezom s prirodom Finske.

Sibelius je umjetnik koji crpi inspiraciju iz dva ključna izvora: prirode i mitologije. Pripadao je generaciji skladatelja koji su znali koristiti glazbu ulovivši tako emocionalne odgovore na krajolik, vrijeme, prirodne ritmove svijeta. Nezaboravni svijet ratnika i čarobnjaka iz mitologije zauzima posebno mjesto, njegovo korištenje mitologije neusporedivo je s ičijim još od Wagnera.

Kullervo simfonija, op. 7, grandiozno je vokalno i orkestralno petostavačno djelo za dvoje solista, muški zbor i orkestar, kojim se 26-ogodišnji Sibelius potvrdio kao skladatelj. Na Kullervu je počeo raditi u proljeće 1891. u Beču, a prvi je put djelo izvedeno u velikoj dvorani Sveučilišta u Helsinkiju 28. travnja 1892.  Za izvanredno djelo vladao je veliki interes, Sibelius je postao kulturni heroj Finske, a kroz glazbu jasno se pronalazio ključ za razumijevanje njegova naroda, karaktera i njihove odlučne potrage za neovisnošću. Finska više nije tražila svojeg najvećeg skladatelja.

Ove godine Finska slavi sto godina samostalnosti i kontinuirane demokracije. Partner projekta je Veleposlanstvo Finske u Republici Hrvatskoj.