MORAŠ DOĆI SEBI ŠTO PRIJE

18. svibnja 2016.

Drama Vincent  mlade autorice i redateljice Olje Lozice ponovno je na sceni HKD-a na Sušaku 23, 24, 25. i 27. svibnja u 19:30 sati. Drugog i drugačijeg Vincenta u ovim reprizama igrat će Petar Cvirn, a prvi put će u predstavi nastupiti i Anastazija Balaž.

Petar Cvirn će nakon uloge Eneje u Kasandri igrati naslovnu ulogu, autističnog Vincenta koji je na sceni od rođenja do smrti, nijemi je nositelj zbivanja i suočava se s diskriminacijom.
Uz Petra Cvirna i Anastaziju Balaž, u predstavi glume Olivera Baljak, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Nikola Nedić, Damir Orlić i Tanja Smoje. Dramaturg i autor glazbe je Matko Botić, scenografiju potpisuje Igor Vasiljev, kostimografiju Mario Leko, a oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić.

Dramaturg i autor glazbe Matko Botić zaključuje:

“Moraš doći sebi što prije, riječi su koje često čuju Drugi i drugačiji, danas jednako kao i prije sedamdesetak godina kad je u Sinajskoj pustinji rođen protagonist riječke predstave. Naš Vincent od sebe nikad nije ni otišao ma koliko ga na to prisiljavali, i to je njegova najveća pobjeda.”

Iz kritika

Originalna priča koja otvara važno pitanje tretiranja i prihvaćanja Drugog i drugačijeg u društvu. Glavni lik njene drame autistični je Vincent, no ne radi se o realnom i preciznom prikazu svijeta autističnih osoba, već kroz temu autizma Lozica ukazuje na širi problem odnosa prema onima koji su iz perspektive „normalne“ većine na bilo koji način drugačiji zbog toga neprihvaćeni, stigmatizirani i ugnjetavani.

Kim Cuculić, Novi list

Vincent je predstava koju bih preporučila svakome jer vjerujem da se svatko u njoj može pronaći, ponešto naučiti i izaći iz kazališta kao bolji čovjek ili barem s motivacijom da postane bolji. Vincenta bi trebali nekoliko puta pogledati svi oni koji svakodnevno po bilo kojoj osnovi šikaniraju druge, oni koji u postizanju svojih ciljeva ne prežu ni pred čim i ne libe se iskoristiti nemoćnije od sebe. Publika je na premijeri glumce ispratila ovacijama, a neki su i zasuzili.

Anja Nežić, Ziher.hr