NAJBOLJI NA SPLITSKOM LJETU: „KRALJU EDIPU“ NAGRADA „JUDITA“!

14. kolovoza 2021.

Predstavi „Kralj Edip“ dodijeljena je Nagrada „Judita“ za najbolje dramsko ostvarenje večeras svečano zatvorenog 67. Splitskog ljeta! Žiri dramskog programa u sastavu Karla Leko, dramatičarka, Ivo Bonković, pomoćnik glavne urednice “Slobodne Dalmacije” i Siniša Vuković, publicist, predsjednik žirija, jednoglasno je odlučio dodijeliti Nagradu ovoj riječkoj uspješnici prema Sofoklovoj drami u adaptaciji i režiji Luciana Delprata, nastaloj u produkciji Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca u suradnji s Gradskim kazalištem lutaka Rijeka. Nagradu je glavna urednica „Slobodne Dalmacije“ Sandra Lapenda Lemo uručila intendantu Marinu Blaževiću i Renati Caroli Gatici, ravnateljici Hrvatske drame.

U obrazloženju, između ostalog, piše: „Žonglirajući slikovitim elementima gotovo prispodobivima jasnom i neposrednom izričaju stripa ili crtanog filma, glumački tim stvorio je odista nosivi most iz helenističkog vremena do u ovo naše doba, prokomponirajući motive i preslagujući mitove na način pune umjetničke kreacije i zrelosti, istodobno izmičući iz ralja i banalnosti i doslovnosti. Kombinirajući tijekom rasta tijela drame i kosture lutaka i skelete glumaca, riječki je ansambl uspio učiniti istinsko polivalentno kazališno ostvarenje, realizirano dokraja u svim svojim registrima“.

Čestitamo autorskoj i glumačkoj ekipi predstave na još jednom velikom uspjehu.

Podsjetimo, „Kralj Edip“ na nedavnom je 22. međunarodnom festivalu „Zlatni lav“ u Umagu proglašen najboljim i od struke i od publike, dodijeljeni su mu Grand prix i Nagrada publike.

Ovo je doista ljeto našeg „Kralja Edipa“!