NAJPOZNATIJA LJUBAVNA PRIČA SVIH VREMENA, „ROMEO I JULIJA“ SNG-a MARIBOR GOSTUJE U „ZAJCU“

16. studenoga 2021.

Suradnja i međusobna razmjena gostovanja riječkog Kazališta i Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora nastavlja se u petak 19. studenog u 19 sati kada na pozornici „Zajca“ gostuje Drama mariborskog SNG-a i najpoznatija ljubavna priča svih vremena, „Romeo i Julija“ Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Popovskog.

Najpoznatija ljubavna priča ujedno je i jedna od najčešće postavljanih tragedija prvog među svjetskim dramatičarima, vječnog dramskog klasika. Nakon 70 godina izbivanja s pozornice u Mariboru, umjetnički ravnatelj mariborske Drame Aleksandar Popovski odlučio je vratiti ju na scenu uz komentar: „Fascinantna je snaga djevojke koja odluči proći kroz smrt u zagrljaj ljubavi. Smatrao sam zato da je važno prikazati priču kroz njezine oči.”

„Shakespeareov klasik u režiji Aleksandra Popovskog gotovo je idealna sinteza ozbiljne analize, humora, ironije i nježnosti. Redatelj i koautor adaptacije odlučio je olabaviti tradicionalnu shemu svim raspoloživim sredstvima, ali vrlo precizno i promišljeno, tako da osnovna struktura drame zadržava svoju fizionomiju“, ocijenio je kritičar Peter Rak u slovenskom „Delu“, te dodao kako su „više od aktualizacije u prvom planu vizualnost i atmosfera bezvremenosti.“
Sudbine tragične ljubavi između Romea i Julije nisu obilježene njihovim postupcima, već društvom u kojem žive. Društvo koje predstavljaju njihove obitelji prožeto je međusobnom mržnjom. Julija, koja je sa svojih nježnih 13 godina spremna zbog ljubavi stići do ruba smrti, sklizne u vremenu – prekasno se probudi ili Romeo stiže prerano. Kada će u obitelji/društvu zavladati spoznaja da mržnja ne može izroditi ni pomirenje ni mir?

Mlađe generacije više ne zanimaju sukobi djedova i očeva. Romeo i Julija pioniri su novog doba, koji ljubavlju zaobilaze zakone ukorijenjene mržnje, i iako umiru u „igri između dvije vatre“, stvaraju novi dan za druge, prvi od mnogih drugačijih na ulicama Verone.

„Svako je vrijeme pravo vrijeme za Shakespearea. Njegove su misli vječne. Cijeli je svijet trenutno podijeljen, pedeset pedeset, lijevi i desni, crni i bijeli, muslimani i kršćani, vegani i mesojedi… Capuleti i Montecchi. Nije važno zbog čega se mrzimo, važno je samo da se mrzimo Ali u takvom svijetu Romeo i Julija imaju drugačije planove i prioritete. Cijeli dan oni bi se samo voljeli“, rekao je redatelj Aleksandar Popovski.

Mariborski SNG u našem Kazalištu ponovno gostuje već u ponedjeljak 22. studenoga glazbeno-scenskim spektaklom „Carmina Burana“ Carla Orffa pod ravnanjem maestra Simona Krečiča i u koreografiji Edwarda Cluga.

 

Foto: SNG Maribor