„NIKADA NE ZABORAVITI SVAKI DAN MALO PLESATI…“

27. travnja 2018.

Balet riječkog HNK Ivana pl. Zajca u punom je jeku proba za novu premijeru Rossini Cards 19. svibnja, na glazbu Gioachina Rossinija i na koreografiju međunarodno poznatog  koreografa Maura Bigonzettija. Rossini i Bigonzetti savršen su spoj zbog svoje umješnosti u spajanju ozbiljnog i komičnog. Bez narativa, maštovito u sedam originalnih, dinamičnih i različitih „razglednica” vidjet ćete različite situacije, karaktere u rasponu od klasičnih, liričnih, čeznutljivih, senzualnih i emotivnih, do komičnih vrhunaca ludosti i energije koliko pojedinaca toliko i grupe koju čini šesnaest plesača. Ono što taj suvremeni balet donosi temelj je samog plesa – golemi užitak plesanja kojeg plesači dijele sa svojom publikom.
A prije premijere, riječki će plesači, kao i svi plesni umjetnici u svijetu, 29. travnja proslaviti svoj dan, Međunarodni dan plesa.
Tim povodom  donosimo vam međunarodnu poruku slavnog koreografa Ohada Naharina, te hrvatsku poruku poznate hrvatske koreografkinje i plesne pedagoginje Tihane Škrinjarić.

Ohad Naharin, Izrael

Koreograf, umjetnički ravnatelj Plesne skupine Batsheva, tvorac jezika pokreta GAGA  

Bit je plesa postojanje u sadašnjosti. Osluškivanje dometa osjeta i prepuštanje tom osluškivanju koje će pokrenuti sve osjećaje, forme i sadržaje. Da, nikada ne smijemo smetnuti s uma odakle smo došli.

Kada me upitaju čime se bavi moj rad, uvijek prvo odgovaram da se bavi samim sobom. Bavi se susretom elemenata koji grade njegovu priču. Bavi se plesnom pričom o volumenu, nježnosti, uporabi eksplozivne moći. Istraživanjem pokreta, organizacije i strukture. Smijanjem samom sebi, dinamikom, pretjerivanjem i potcjenjivanjem, spojem užitka i napora, te sublimacijom ludila, strasti i fantazije svakog plesača u jasnu formu.

U svom najboljem izdanju ples može biti čudesan, čak i ako je daleko od savršenstva. Moramo se oduprijeti konzervativnom i konvencionalnom razmišljanju kakvo dolazi iz većine plesne edukacije i obuke, odbaciti stare ideje te prigrliti nove i bolje. I nikada ne zaboraviti svaki dan malo plesati…

Nikada ne zaboraviti svaki dan malo plesati… I to nikada pred ogledalom.

Prevela s engleskog: Ivana Ostojčić

Tihana Škrinjarić, Hrvatska
Plesna pedagoginja i koreografkinja

Plešem, dakle postojim.
Tijelo u prostoru i vremenu.
Otkrivam magiju pokreta, snagu ritma, zavodljivost zvuka.
Osjećam životnu energiju u beskrajnoj slobodi prostora.
Prepuštam se iskonskoj potrebi i živim ples.

Moja poruka za Dan plesa 2018. glasi:
kreni potrči skoči,
diši pleši leti!!!