NINA VIOLIĆ ODUŠEVILA PRVOM IZVEDBOM MONODRAME- VEČERAS ZADNJA PRILIKA DA JU POGLEDATE I VI!

6. srpnja 2017.

Kada je Nina Violić u svom gradu, još k tome izvodi monodramu u režiji Senke Bulić, gledalište je puno. Publika 14. Riječkih ljetnih noći sinoć je snažnim pljeskom nagradila jedinstvenu Ninu i četiri ju puta vraćala na poklon nakon izvedbe monodrame „Lampedusa Beach”.

Predstavu u produkciji Kazališta „Hotel Bulić” prema tekstu talijanske dramatičarke Line Prosa redateljica je izgradila na pitanju identiteta izbjeglice. Napeta je to i intenzivna priča o brodu prepunom afričkih izbjeglica koji tone u morskom tjesnacu ispred otoka Lampedusa. Dok se većina utapa i nestaje u tišini, jedna mlada žena, Shauba, uspijeva se pridržati za sunčane naočale kao za plutaču, i za to vrijeme u dugom poetskom monologu izgovara svoju odiseju: nadanje, pripremu, put i smrt. Prije nego potone na dno mora, našla je snage da prozove i skrene pozornost europskih i afričkih vođa na tragediju koju utjelovljuje. U tom je brodolomu Shauba govorila o sebi, snažno, nisu je slomili događaji, odnosno rasizam, seksizam, ili neki drugi oblik diskriminacije što ih je proživljavala na svom putu. Odlučno je artikulirala mnoga temeljna pitanja.

Djelo je na hrvatski prevela Iva Grgić Maroević, scenograf i autor glazbe je Tomislav Ćurković, kostimograf je Oliver Jularić, oblikovatelj svjetla je Nikša Mrkonjić, ton je oblikovao Branimir Božak.

Drugu priliku da pogledate monodramu „Lampedusa Beach” s Ninom Violić imate još večeras u Torpedu u 21 i 30 sati. Ulaznice na blagajni Kazališta od 9 do 16 sati i sat vremena prije početka predstave, od 20.30 sati, na lokaciji izvedbe.

Predstava traje jedan sat i dvadeset minuta i izvodi se bez pauze.