OSTVARENJE SNA SNAŽNO POVEZANE BRAĆE JANKOVITS

26. ožujka 2021.

Premijera predstave Talijanske drame „Alfa Romeo Jankovits“ već je sutra, 27. ožujka, s početkom u 19,30 sati. Nezasluženo zaboravljenu priču o dvojici Riječana, braći Oscaru i Eugeniu Jankovits oživjela je autorica teksta Laura Marchig. “Čim sam dobio na čitanje prvu skicu teksta Laure Marchig, odmah me obuzela snaga ove nevjerojatne istinite priče o braći Jankovits. S jedne strane, osjeti se žar, vitalnost i entuzijazam grada, a s druge tragične posljedice Drugog svjetskog rata. Priča je nevjerojatna ako pomislimo da dva brata, pokrenuta strašću, uspijevaju sami u četiri godine, od 1935. do 1939., stvoriti primjer jedinstvenog automobila, iznimno važnog za napredak aerodinamike. I unatoč tome što ih je ratni vihor svladao i promijenio njihov pogled na svijet, prvo su spasili svoju obitelj, a zatim sebe. Iz Rijeke su pobjegli u Trst svojim automobilom u noći na Badnjak 1946. Njihov ostvareni san o automobilu postaje san o spasenju, ali i odvajanju od domovine”, ističe redatelj predstave Tommaso Tuzzoli.

Braću Jankovits utjelovljuju glumci Mirko Soldano i Andrea Tich. U predstavi također glume Bruno Nacinovich, Ivna Bruck i Serena Ferraiuolo. „Zahvaljujem se cijelom ansamblu Talijanske drame što su sa mnom podijelili ovo vitalno i nježno, nasilno i zabavno putovanje, u okviru ovih ne izmišljenih već stvarnih života, kroz koje su se ispreplela osobna sjećanja glumaca s poviješću likova ovoga grada,“ kaže redatelj Tuzzoli.

Pogledajte fotografije s probe i ne zaboravite da sutra, odnosno na dan premijere 27. ožujka, od 18,30 sati ispred zgrade našega Kazališta imate jedinstvenu prigodu vidjeti desetak modela automobila Alfa Romeo, od oldtimera do najnovijih modela.

Foto & Video galerija

Medijski pokrovitelj Talijanske drame