predstava "Cure"

Predstava „Cure“ otvoreno o temama o kojima žene šute – premijerno 9. rujna u Exportdrvu

6. rujna 2023.

O onome o čemu žene najčešće šute, čega se srame i što skrivaju otvoreno ćemo progovoriti na premijeri dokumentarne predstave „Cure“ redateljice Tjaše Črnigoj i Kolektiva Igralke u subotu 9. rujna s početkom u 20 sati u prostoru Exportdrva. Projekt je nastao u koprodukciji „Zajca“, Kolektiva Igralke i Zavoda Vidne, a partneri su Slovensko mladinsko gledališče i Maska iz Ljubljane.

“U Exportdrvu gledatelje čeka jedan neobičan vremenski stroj. Putovat ćete kroz vrijeme zajedno s nama, prijateljicama koje svoje i obiteljske ranjive a katkad i komične priče iz tinejdžerskih dana, umjesto na kavi, izlažemo pod reflektorima. Naše priče na taj način postaju i vaše, i priče vaših susjeda, a iskustva žena kroz povijest povezuju se u našim licima. Velika je to i lijepa odgovornost”, najavila je Sendi Bakotić, jedna od autorica i izvođačica. Osim nje, na pozornici ćemo vidjeti i članicu našeg ansambla Anu Mariju Brđanović te Anju Sabol i Vandu Velagić.

Autorice predstave Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Tjaša Črnigoj, Anja Sabol, Tijana Todorović i Vanda Velagić inspirirale su se kroz razgovore s bakama i mamama te kroz radionice sa sadašnjim tinejdžericama koje odrastaju u Rijeci. “„Cure“ su svojevrstan angažirani ritual u skladištu drva, „Exportdrvu“. Igralke pred nama ocrtavaju drvo koje podsjeća na obiteljsko drvo, a u suštini je nešto drugo – drvo ženskih linija”, ističe Tjaša Črnigoj.

Reproduktivna i spolna prava žena i danas su ozbiljno ugrožena u Hrvatskoj. Hoće li odrastanje budućih generacija biti sve sličnije odrastanju naših baka? Dođite u subotu 9. rujna u Exportdrvo i pokušajmo zajedno pronaći odgovore.

Važno – predstava nije primjerena za mlađe od 14 godina.

Foto: Tijana Todorović

Projekt sufinanciraju:

Logistička podrška: