PREDSTAVA „NAŠE NASILJE I VAŠE NASILJE“ NA MARULIĆEVIM DANIMA U SPLITU I KRASS – DAS KULTUR CRASH FESTIVALU U HAMBURGU

20. travnja 2017.

Igor Ružić, izbornik Festivala hrvatske drame 27. Marulićevi dani što će se održati u Splitu od 20. do 28. travnja 2017. između devet je predstava u izvedbi hrvatskih kazališta i koprodukcija hrvatskih i inozemnih kazališta koje će konkurirati za festivalske nagrade, odabrao predstavu „Naše nasilje i vaše nasilje“ Olivera Frljića nastalu u međunarodnoj koprodukciji, što ju uz riječki HNK Ivana pl. Zajca čine HAU Hebbel am Ufer iz Berlina (Njemačka) Wiener Festwochena iz Beča (Austrija), Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane (Slovenija), Kunstfesta iz Weimara (Njemačka), Zürcher Theater Spektakel iz Züricha (Švicarska) i sarajevski Festival MESS (BiH). Predstava  „Naše nasilje i vaše nasilje“ bit će izvedena u ponedjeljak, 24. travnja u HNK Split s početkom u 20 sati.
Već 28. i 29. travnja predstava gostuje na KRASS – das Kultur Crash Festivalu u kultnom Kampnagelu u Hamburgu. Ovogodišnje izdanje Festivala stavlja nasilje u središte umjetničke analize i rasprave te sagledava rastuću globalnu agresiju i teror iz što više perspektiva.

Inspirirana kultnim romanom Petera Weissa Estetika otpora, predstava „Naše nasilje i vaše nasilje“ širom otvorenih očiju promatra Europu naivno zatečenu izbjegličkom krizom, Europu koja spremno zaboravlja na svoju kolonijalnu prošlost dok jednako tako spremno i s iskešenim zubima zatvara granice tisućama onih koji bježe upravo pred posljedicama europske i američke politike.
Stoga  predstava postavlja neka neugodna pitanja: Jesmo li svjesni da naše blagostanje ovisi o tisućama mrtvih na Bliskom Istoku? Kupujemo li savjest svojom deklarativnom solidarnošću? U trenutku u kojem svjedočimo jednoj od najvećih svjetskih kriza nakon Drugog svjetskog rata, trebamo li se s ponosom nazivati Europljanima ili se Europe trebamo sramiti? Jesmo li spremni snositi posljedice europske stoljetne arogantne dominacije? Oplakujemo li jednako žrtve terorističkih napada u Parizu i Bruxellesu, kao i onih u Bagdadu?
Prema riječima izbornika Marulićevih dana Igora Ružića, „ovoga puta Oliver Frljić secira temu koja naizgled nije domaća, iako je toliko globalna da je nemoguće ne razumjeti je i kao našu. Navodni sraz civilizacija, čiji su rezultat vjerski ratovi, terorizam, fundamentalizam i redukcija građanskih sloboda, ova predstava čita iz brehtijanski antikapitalističkog ključa, a po sličnim principima odustaje i od suptilnije dramske forme. Međutim, snaga poruke koju nudi nije samo etička, nego se vještim režijskim domišljajima pretvara u estetiku – estetiku upozorenja i otpora, kako i glasi naslov romana Petera Weissa kojim je inspiriran ovaj međunarodni projekt.“

Predstava je premijerno izvedena u svibnju 2016. na jednom od najprestižnijih i najvažnijih europskih kazališnih festivala Wiener Festwochenu u Beču. Potom je izvođena na turneji po različitim europskim pozornicama: u Weimaru, Berlinu, Sarajevu, Subotici, Ljubljani, Cluju, Bydgoszczu…
U predstavi igraju članovi glumačkih ansambala riječkog Zajca i Slovenskog Mladinskog gledališča: Barbara Babačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Dean Krivačić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Draga Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef.
Dramaturg predstave je Marin Blažević, scenografiju potpisuje  Igor Pauška, kostimografiju Sandra Dekanić, oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić, a asistentica redatelja je Barbara Babačić.

Foto & Video galerija