PREDSTAVA ZA DJECU “DRUŽBA PERE KVRŽICE” GOSTUJE 7. TRAVNJA

25. ožujka 2016.

U HKD-u na Sušaku 7. travnja u 12:00 i 18:00 sati gostuje Gradsko kazalište Žar ptica s predstavom “Družba Pere Kvržice”. Dramatizacija je to legendarnog romana za djecu Mate Lovraka u predstavi Olivera Frljića za djecu od sedam godina nadalje. Predstava je nastala u želji da se vrijednosti Lovrakovog djela stave u prvi plan, a da njihov pothvat bude blizak najmlađem naraštaju danas. Ono što odrasli nisu sposobni napraviti, u neslozi, pohlepi i uskim osobnim interesima, Pero i družba u službi općeg dobra stvaraju bolji, nesebičniji svijet unutar svoje male zajednice.

U predstavi glume Zoran Pribičević, Ante Krstulović, Sven Madžarević, Tomislav Krstanović, Andrej Dojkić, Bruno Kontrec, Drago Utješanović, Berislav Tomičić, Gorana Marin i Amanda Prenkaj.

Nagrade vodeće, krovne udruge kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj, ASSITEJ, dobili su redatelj predstave za najbolju režiju te Goran Jurković za najbolje oblikovanje svjetla. Na Naj, naj, naj festivalu 2011. godine predstava je nagrađena “Zlatnom Žar pticom” za najbolju zajedničku igru.

“Družba Pere Kvržice” od 2011. odigrana je 166 puta, što na pozornici Gradskog kazališta Žar ptica, što na domaćim i stranim festivalima, a sada ju ima priliku pogledati i riječka publika.

Predstava traje 50 minuta i izvodi se bez pauze.

https://www.youtube.com/watch?v=HQL8-XEoEZs

“Oliver Frljić još nas je jednom uspješno trgnuo iz kazališnih konvencija duhovitom i dinamičnom predstavom: njegova »Družba Pere Kvržice« nikako nije didaktičko štivo, iako uspostavlja različite razine solidarnosti, pa čak i poučnosti. Mlin je postao samostalni lik, s kamenim kolom kao haljinicom oko pozamašnog struka i mnogo pripovjedačkog žara, u izvedbi Berislava Tomičića.

Družba Lovrakova socijalističkog dječaka po imenu Pero Kvržica (ponosit i strateški uvjerljiv Zoran Pribičević) prikazana je više kao suvremena reperska banda iz predgrađa, no njihove duge sportske majice toliko nalikuju haljinicama, da se ni kostimografski (Sandra Dekanić) ni glumački ne može govoriti o standardnoj mačističkoj ekipi.

Drago mi je naglasiti da će »Družba Pere Kvržice« zasigurno biti nova uspješnica Kazališta »Žar ptica«, iz čije će zafrkancije djeca naučiti mnogo više no što bi bio slučaj da im je teatar održao svečanu prodiku o »zajedničkom dobru«.”

Nataša Govedić, Novi list