KAZALIŠNI SABOR
konstituirajuća sjednica

Već je u zajedničkom programu Olivera Frljića i Marina Blaževića za „Novo, odgovorno, različito: Hrvatsko narodno kazalište u Rijeci” najavljeno da „novi HNK Ivana pl. Zajca publiku neće svoditi na pasivnog konzumenta gotovog kazališnog proizvoda, nego će raditi na njezinom integriranju u život kazališta, proširivanju pa i educiranju”.

Početkom prve sezone pokrenuli smo program Diplomirani gledatelj za polaznike-gledatelje svih generacija (učenike, studente, radnike, umirovljenike) koji žele naučiti više o našem i kazalištu uopće. Tijekom protekle dvije godine u programu je sudjelovalo, u nekim fazama, i preko stotinu gledatelja. Izlaganjima o temama iz povijesti i suvremenosti kazališta te aktualnim produkcijama i tendencijama u izvedbenim umjetnostima; prezentacijom redateljskih, glumačkih, pjevačkih, plesačkih, dramaturških, kostimografskih i scenografskih priprema za realizaciju predstave, kao i uvidom u sam proces rada (posjete probama, obilazak radionica), pa čak i statiranjem u opernoj predstavi Giulio Cesare in Egitto; diplomirani gledatelji postali su „peti ansambl” HNK Ivana pl. Zajca. Kao varijaciju programa Diplomirani gledatelj već početkom nove sezone 2016/2017. pokrećemo Kazališni sabor. Cilj projekta je uspostaviti Rijeku kao kazališno središte, u kojem se kritički i interdisciplinarno promišljaju izvedbene umjetnosti. Sjednice Kazališnog sabora sazivat će se jednom mjesečno, svaki mjesec vodit će ih druga osoba (članovi ansambala, orkestra, uprave, gosti …), a „saborski zastupnici” bit će pozvani postavljati pitanja, replicirati, kritizirati, predlagati. „Sjednice” će biti moguće pratiti putem društvenih mreža i internetske stranice Kazališta.

Prvu i konstituirajuću sjednicu Kazališnog sabora vodit će v.d. Marin Blažević, a tema će biti Riječki HNK 2016 – 2020: program i vizija razvoja.