WAGNER – DEBUSSY – BEETHOVEN
simfonijski koncert

Dirigent:
Koncertni majstor:

12.12.2016.

Kako i naziv koncerta sugerira, na programu su djela glasovitih skladatelja i to ona koja su obilježila europsku i svjetsku glazbu uopće.

Orkestrom Opere riječkog Zajca će prvi put ravnati i pred riječkom publikom nastupiti  bugarski dirigent mlađe generacije Yordan Kamdzhalov čije je interpretacije oduševljena europska kritika ocijenila kao interpretacije “zapanjujuće žestine te hrabre i beskompromisne dosljednosti”.

Riječkoj će se koncertnoj publici predstaviti ravnajući izvedbama uvertire opere Ukleti Holandez  Richarda Wagnera, Preludijem za poslijepodne jednog fauna Claudea Debussyja te Beethovenovom 5. simfonijom poznatom i kao Sudbinska.

Riječ je o djelima skladatelja koji su obilježili glazbene epohe. Spomenimo samo da je Wagner, uz Verdija, najveći operni skladatelj 19. stoljeća  koji je označio početak nove njemačke romantične opere. Claude Debussy svojim je glazbenim stilom utemeljio glazbeni impresionizam, Preludij za poslijepodne jednog fauna obojio sanjivim romantizmom simbolističkog pokreta. Peta simfonija, snažna i univerzalna, jedna je od najpoznatijih Beethovenovih simfonija i jedno od najpopularnijih djela klasične glazbe.

Koncert s jednom pauzom traje oko 1:30 minuta.

Program:

Richard Wagner: UKLETI HOLANDEZ, uvertira

Claude Debussy: PRELUDIJ ZA POSLIJEPODNE JEDNOG FAUNA

Ludwig van Beethoven: PETA SIMFONIJA u c-molu, op. 67

Orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeka

Foto & Video galerija