Premijera OSLOBAĐANJE

Redateljica:
Marwa Manai
Dramaturginja:

Premijera: 7. ožujka 2025.

Koprodukcija s Nacionalnim teatrom Tunis – u sklopu projekta DECONFINING

 

Više o projektu DECONFINING (Deconfining arts, culture and policies in Europe and Africa u sklopu programa Kreativna Europa Europske unije)

U europskom projektu sudjeluje 12 partnera iz 11 zemalja: HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, ITI-DE, Berlin (Njemačka), Pro Pogressione Kulturalis nonprofit Kozhasznu KFT, Budimpešta, Mađarska, BODO 24, Bodo (Norveška), Kulturhauptstadt Bad Ischl – Salzkammergut 2024, Bad Ischl (Austrija), National Kaunas Drama Theatre, Kaunas (Litva), Art Transparent Contemporary Art Foundation – Wloclav (Poljska), Institut Umeni – Divadelni Ustav, Prag (Češka), On the move.org Aisbl, Brisel (Belgija), Goethe Institut EV, Njemačka, Institute of transmedia design, Ljubljana (Slovenija), Culture Funding Watch, Tunis (Tunis).

Cilj projekta je razviti suradnju između EU i Afrike, kroz održivu međukontinentalnu kulturnu razmjenu koja se može primijeniti i na ostale regije svijeta. Svi umjetnički partneri dolaze iz Europskih prijestolnica kulture, dok je naglasak na participativnosti i kombinaciji virtualnog i fizičkog sadržaja – istraživanje, nova mobilnost i strategije, kao i stvaranje i turneje novih umjetničkih projekata.

HNK Ivana pl. Zajca je odgovorno za cjelinu pod nazivom „Artistic expression and capacity building: Cultural Deconfining Institutions“. U sklopu tog programa raspisan je natječaj za kratke priče na temu „Deconfining – Ilegalne migracije“ te se na temelju odabranih i nagrađenih priča (Dorotea Sušak Iva Papić, Mouna Bel Haj Zekri i Samia Ammami) krenulo u proces kreiranja predstave u koprodukciju s Nacionalnim teatrom iz Tunisa. U predstavi koju režira redateljica iz Tunisa s dramaturginjom, kostimografom i scenografom izabranim od strane riječkog HNK nastupit će zajedno hrvatski i tuniski glumci. Predstava je planirana za gostovanja u partnerskim gradovima Kaunasu, Budimpešti i Bad Ischlu.