http://www.tarragonmalta.com/wp-content/uploads/2013/10/p-us-prague-international-jazz-festival.jpg

OTKAZANO-MEETING POINT – JAZZ PETKOM

Udruga Zvuci tišine u suradnji s HNK Ivana pl. Zajca

Meeting point je ciklus koncerata i glazbenih susreta koji želi Grad Rijeku i njenu Jazz scenu pozicionirati na mjesto koje joj priprada u Hrvatskoj pa i regiji. Trenutno je to zasigurno najvibrantnija i najzanimljivija glazbena sredina s potencijalom da preraste u prepoznatljiv projekt koji aktivno propituje i proširuje granice glazbenih formi koristeći mediteransko kulturno nasljeđe.
Publika na koncertima osim užitka u vrhunskoj glazbi dobiva mogućnost sudjelovanja u razgovoru s umjetnicima koji će biti dio samog koncertnog programa u obliku After concert talks ili Intra prije koncerta.

U želji da predstavimo glazbene novosti ali i nova izdanja koje se objavljuju, program se većinom temelji na Koncertnoj promociji novih izdanja te na taj način istovremeno promoviramo i izvođače i njihove nove projekte.

Za sezonu 2015./16. planirano je sedam koncerata i to po jedan koncert mjesečno u listopadu, studenom, siječnju, veljači, ožujku, travnju i svibnju.

Želja nam je da HKD na Sušaku, a time i grad Rijeka postane stalno mjesto okupljanja i kreativne razmjene ideja izvrsnih Jazz glazbenika i publike. Vjerujemo da taj cilj možemo zajednički postići ciklusom Meeting Point – Jazz petkom u HKD na Sušaku.

U suradnji:
HNK Ivana pl. Zajca – scena HKD na Sušaku
Udruga Zvuci tišine
Prvi glas d.o.o.

Koprodukcija:
HNK Ivana pl. Zajca – prostor scene HKD na Sušaku
tehničke potrebe za koncert
prodaja karata
Udruga Zvuci tišine – organizacija gostovanja umjetnika te sve agencijske usluge vezane uz program koncerata i cijele sezone
Sanda Vojković – umjetnički voditelj projekta
Prvi glas d.o.o. – PR, marketing i TV i radijska snimanja
Vojo Šiljak – novinar i voditelj

JAZZ PETKOM – MEETING POINT 

The Knightingale Cabaret  – Sekstet Zvjezdana Ružića

The Knightingale Cabaret album je prvijenac pijanista Zvjezdana Ružića sastavljen od šest autorskih skladbi. Naglasak ovog albuma  je na hrvatskoj kulturnoj baštini gdje se Ružić inspirira upravo tradicijskom baštinom Lijepe naše, od dubrovačkog linđa do korčulanske moreške, te u svojim skladbama pokušava dočarati temperament i način života naših ljudi opisan kroz narodne običaje. Album izlazi pod etiketom Aquarius Recordsa.

Zvjezdan Ružić – klavir

Adrian Bernobić – bubnjevi

Luka Veselinović –  kontrabas

Tomaž Gajšt – truba

Lenart Krečić – tenor saksofon

Vojkan Jocić – sopran saksofon te specijalnu gošću na jednoj skladbi, pjevačicu

Posebna gošća Alba Nacinovich – vokal

PROGRAM KONCERTA:

 1. Moreška
 2. The Knightingale Cabaret
 3. Bigot Land
 4. Alkar Salko
 5. Linđo
 6. End Of Act I

Meeting Point – Goran Končar & Darko Jurković kvartet

Violinist međunarodne reputacije, Goran Končar te Darko Jurković Jazz Quartet predstavljaju novi album Meeting point po kojem je i cijeli ciklus dobio ime. Deset skladbi na albumu masterirano je u legendarnom Abbey Road studiju, a djelo koje je okupilo ove vrsne glazbenike na jednom izdanju je Capriccio za solo violinu i jazz kvartet velikog hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula, nastalo 1963. godine. Papandopulov Capriccio, crossover klasike i jazza imao je doista čudan put – skladba napisana za veliki jazz festival u Beogradu dobila je festivalsku nagradu ali nikad nije izvedena, već je završila na tadašnjoj Jugoslavenskoj radioteleviziji gdje je godinama ležala. Kada ju je Goran Končar otkrio, započeo je i projekt okupljanja grupe muzičara koja bi je mogla izvesti. Praizvedba je bila 2013. godine, a prvi put snimljen, Papandopulov Capriccio postao je mjestom susreta (Meeting Point) izvrsnih glazbenika otvorenih istraživanju i eksperimentiranju. Njihovo zajedničko muziciranje bilo je poticaj nastanku novih skladbi, ali i novih aranžmana, poput onog za legendarnu skladbu Miljenka Prohaske Adieu koja se također nalazi na ovom CD-u. Izdanje je objavila Croatia Records.

Goran Končar – violina
Ljerka Končar – violončelo
Zvjezdan Ružić – klavir
Darko Jurković – gitara
Vedran Ružić – kontrabas
Janko Novoselić – bubnjevi

PROGRAM:

Goran Končar: Tea for Two, variations
Zvjezdan Ružić: Linđo
                                 Moreška
Ljerka Končar: Summer Memories
Darko Jurković: Under the open sky
Rolling Oranges
Krunoslav Levačić: Why Did
Henry Radanović: Long Distance
Kalamota
Igor Frolov: Divertimento
Miljenko Prohaska: Adieu

Two, solo koncert za dvije gitare – Darko Jurković

Darko Jurković Charlie, jedan od ponajboljih jazz gitarista s ovih prostora, objavio je album pod nazivom Two, ne zato što je drugi po redu već zbog toga što na njemu predstavlja specifičnu tehniku istovremenog sviranja na dvije gitare, pritom stvarajući sasvim novi i jedinstveni zvuk jazz gitare. Cijeli album snimljen je i sviran istovremeno na dvije gitare, bez pratećih muzičara i bez ponavljanja, popravljanja i ostalih čuda tehnike koja su moguća u studiju u ova moderna vremena, jer je to u ovakvoj vrsti glazbe gotovo nemoguće. Jedini pravi način je sjesti i vježbati dok sve skupa ne zazvuči kako treba.
Izdanje je objavila Sipa Music.

Darko Jurković rođen je 20. travnja 1965. godine u Rijeci. Nižu glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova završio je 1979. godine na odjelu za violinu. Gitaru je počeo svirati s petnaest godina, samouki gitarist prva zanimanja za jazz ima u sedamnaestoj godini, da bi nakon nekoliko godina prešao na posebnu tehniku sviranja poznatiju pod nazivom two hands tapping po uzoru na američkog gitaristu Stanleyja Jordana.

Godine 1990. upisuje se na jazz odsjek Glazbene Akademije u Grazu. Diplomirao je 1997. i stekao zvanje Magistra umjetnosti. Još za vrijeme studija bilježi značajne međunarodne nastupe poput: Jazz Herbst Wien 1993, Jazz Festival Raab 1994. (Austrija), Festival akustične gitare Bologna 1996. itd.

Najčešće surađuje s hrvatskim glazbenicima: Matijom Dedićem, Krunom Levačićem, Tončijem Grabušićem, Henryem Radanovićem, Sašom Nestorovićem te imenima kao što su Stefan Milenković, Goran Končar, Fabrizio Bosso, Gene Jackson, Mario Fragiacomo, Angelo Comisso, Roberto Magris, Bobby Watson, Herb Geller, Duško Gojković, František Uhlir, Jaromir Helesic, Michel Hauser i mnogi drugi. Godinama je bio član srednjoeuropskog Small Big Band-a Europlane Orchestra, s kojim je snimio tri nosača zvuka od kojih posljednji s legendarnim američkim saksofonistom Herbom Gellerom. Dobitnik je sedam Nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista: 2000, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008. Zajedno s grupom Kvartet Sensitive, nosi dvije nominacije za diskografsku nagradu  Porin, a dobitnik je Nagrade Porin za najbolju instrumentalnu izvedbu (originalni aranžman za solo gitaru Cantado no toro) te dvije nominacije za najbolju jazz kompoziciju i za najbolju izvedbu (Under The Open Sky). Jedan je od hrvatskih glazbenika koji broji najviše nastupa u inozemstvu (oko pedesetak godišnje), a osim u Europi, nastupio je u Čileu i Brazilu. Od 2002. godine surađuje sa češkim glazbenicima Františekom Uhlířom i Jaromirom Helešicom s kojima najčešće nastupa u Njemačkoj, Češkoj, Austriji, Švicarskoj, Francuskoj, Luksemburgu, Italiji i Turskoj i s kojima je snimio tri nosača zvuka. Trio je zabilježio važne nastupe, a jedan od njih je i koncert za češkog presjednika Václava Klausa u Predsjedničkoj palači Hrčani, gdje je gost bio trubačka legenda Duško Gojković. Taj koncert zabilježen je na CD-u koji izlazi nekoliko mjeseci kasnije pod nazivom Jazz Prague Castle 2006, Multisonik, Prag 2006. Godine 2008. Arta Records iz Praga je izdala je novi CD JUH Tria pod naslovom Maybe Later. Iste godine poznati talijanski časopis Musica jazz uvrstio ga je na promotivni CD izdan povodom dvadestogodišnjice Festivala Jazz In’it iz Vignole (Modena).

Trenutno Darko Jurković predstavlja projekt na kojem svira na dvije gitare istovremeno, koristeći uvijek two hands tapping .

S Goranom Končarom okuplja ansambl u kojem sudjeluju Goran Končar (violina), Ljerka Končar Gamulin, violončelo & Darko Jurković Kvartet. Za taj projekt pod nazivom Meeting Point dobili su nagradu za najbolju izvedbu Riječkih ljetnih noći 2013. U 2015.  Croatia Records objavila je CD projekta Meeting Point. Veliki je uspjeh je doživio i album Jazzy Bach dua Matija Dedić & Darko Jurković u kojem izvode Bachove kompozicije u jazz obradi. Gosti novog CD-a u izdanju Croatia Recordsa poznati su violinist Goran Končar i udaraljkaš Darko Grappone.

Program:

 1. THERE IS NO GREATER LOVE (I. Jones)
 2. I’LL REMEMBER APRIL (G. de Paul)
 3. ALL THE THINGS YOU ARE (J. Kern)
 4. MA L’AMORE NO (G. D’Anzi – M. Gualtieri)
 5. UNDER THE OPEN SKY (D. Jurković)
 6. SLUZ (D. Jurković)
 7. MRS. PENTATONIC (D. Jurković)
 8. 3/4 – MONTE MAGGIORE WALTZ (D. Jurković)
 9. EARLY 70’S (D. Jurković)
 10. TENNESSEE WALTZ (R. Steward – Pee Wee King)
 11. SMILE (C. Chaplin)
 12. AIR (J. S. Bach – jazz arrangement)
 13. IT’S ONLY PAPER MOON (A. Arlen)
 14. HONEYSUCKLE ROSE (F. Waller)

Koncert traje oko 1 sat bez pauze.

Amir Gwirtzman je Jazz / World glazbenik, podrijetlom iz Tel Aviva, Izrael.
U studenom 2009. godine, Amir započinje svoj solo projekt Inhale – Exhale, u kojem se pojavljuje sam na pozornici, okružen s više od dvadeset drvenih puhačkih instrumenata. To uključuje obitelj saksofona, klarineta, škotske gajde, egipatski argul, bliskoistočnu ney, armenski duduk, pan-azijsku zornu i flaute iz cijeloga svijeta. Orkestriranjem tih instrumenata Amir stvara multikulturne glazbene tapiserije, metafore našeg globaliziranog svijeta donoseći potpuno novu, uzbudljivu, višeslojnu cjelinu.
Inspiraciju crpi iz bogatih ritmova kubanskog jazza, R&B melodija Ray Charlesa, jazz rifova Chick Corea i Wayn Shortera, energičnih melodija židovske klezmer glazbe kao i sjetnim harmonijama irsko–keltske glazbe, zvukovima Bliskog istoka, ciganskom glazbom, armenskom kulturom, originalnom indijanskom kulturom te New Orleansom.

Projekt Inhale – Exhale predstavio je u svom rodnom gradu Tel Avivu, u SAD-u, Peruu, Brazilu, Njemačkoj, Poljskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Grčkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Albaniji, Armeniji, Izraelu, Kini, Tajvanu, Filipinima, Tajlandu, Vijetnamu i Kambodži.

Jazzy Bach – Matija Dedić, klavir & Darko Jurković Charlie, gitare

Nije samo godina u kojoj smo obilježili 330. godišnjicu rođenja jednog od najvećih glazbenika svih vremena Johanna Sebastian Bacha poticaj da pokušamo na nove načine pristupiti interpretaciji djela toga velikog glazbenoga genija. I danas, kao i svih proteklih stoljeća, njegova su djela neiscrpan izvor nadahnuća glazbenicima svih žanrova diljem svijeta. Tako su neki stavci Bachovih skladbi ujedinili jazz pijanista Matiju Dedića i multi-gitarista Darka Jurkovića Charlija, koji su zajednički otkrivajući bogatstvo Bachova opusa odlučili odjenuti im novo jazz ruho. I opet se pokazalo da je glazba J. S. Bacha jednostavno genijalna, te da u svim oblicima i obradama zvuči odlično. Matija i Charlie ovim su snimkama pokazali svoju fascinaciju Bachovom glazbom, jednako kao i vrhunsko izvođačko umijeće. Na CD-u su im se pridružili violinist Goran Končar i udaraljkaš Darko Grappone. Rezultat suradnje je nosač zvuka posvećen glazbi J. S. Bacha, zaogrnutoj u jazzy ruho u izdanju Croatia Recordsa.

Matija Dedić – klavir
Darko Juković Charlie – gitara

Wagner goes to Hollywood – Jazziana Croatica

Novi, četvrti po redu album Jazziane Croatice nazvao sam Wagner Goes to Hollywood, gdje samo ime ukazuje da se album bazira na skladbama klasičnih autora obrađenih u drugačijem, ponekad i šaljivom načinu. Na albumu su obradbe skladbi G. Verdija, A. Wagnera i B. Brittena čije sam skladbe obradio potaknut pozivom na sudjelovanje na koncertu 50. Opatijske tribine povodom obilježavanja godišnjica njihovih rođenja. Dodao sam i obrade skladbi hrvatskih skladatelja B. Berse, J. Hatzea, E. Cossettta i M.Ruždjaka. Budući je odabran program solo popijevki postavi Jazziane Croatice pridružile su se i Valentina Fijačko te Ana Lice. Album izlazi u listopadu 2015.g. u izdanju Croatia Recordsa.

Vojkan Jocić – saxofoni
Zvjezdan Ružić – klavir
Tihomir Hojsak – kontrabas
Borna Šercar – bubnjevi

Hologram 3

Fusion sastav Hologram osnovali su Goran Delač, Elvis Penava i Marko Lazarić 2008.godine. Godinu dana kasnije im se pridružio klavijaturist Kristian Terzić,.
Hologram spaja jazz i progresivni rock, stvarajući pritom mješavinu zvuka, začinjenu i drugim stilovima, izbjegavajući klišeje i upuštajući se u improvizaciju.
Izvode originalne kompozicije koje su se našle na albumu prvijencu, jednostavnog naziva Hologram 2011.g. u izdanju Aquarius records-a.
Skladba Laika nagrađena je diskografskom nagradom Porin za najbolju jazz kompoziciju 2011.g.
Hologram trenutno radi na novom albumu.

Elvis Penava – gitara
Kristian Terzić – klavijature
Goran Delač – bas gitara
Marko Lazarić – bubnjevi

Foto & Video galerija