POTPLAĆENI! NE PLAĆAMO!
Dario Fo, Franca Rame, Jacopo Fo

Adaptacija i režija:
Patrik Lazić
Prijevod:
Aleksandar Bančić / Valter Roša
Scenografija:
Kostimografija:
Oblikovanje svjetla:
Uloge:
Marijana Peršić / Aleksandar Bančić / Nika Ivančić / Valter Roša / Luka Mihovilović

Gostovanje Istarskoga narodnog kazališta – Gradskoga kazališta Pula

 

Radnja započinje povratkom nezaposlene Antonije iz supermarketa gdje je iskoristila pobunu kupaca i doma donijela izdašnu “špežu koju je dobila u pola cijene”. Dio namirnica želi podijeliti s prijateljicom Margheritom koju je pomalo strah što će njen muž, Luigi, reći. Ni Antonijin suprug, Giovanni, ne smije o tome ništa znati. Giovanni je konzervativan radnik lokalnog brodogradilišta koji poštuje zakone. Antonijin način izlaska iz ovog problema pokrenut će urnebesne komične situacije…

Dario Fo jednom je izjavio kako smijeh ne otvara samo vaša usta već i um.

SOTTO PAGA! NON SI PAGA! je vrlo aktualna i značajna komedija koje će Vas zabaviti i dopustiti da razmislite o ozbiljnim i važnim društvenim problemima.

 

Talijanski nobelovac Dario Fo napisao je 1974. komediju čiji osnovni zaplet počiva na osiromašenim radnicima koji, smatrajući da su cijene artikala u supermarketima daleko veće od njihovih platežnih mogućnosti, odluče proizvode plaćati onoliko koliko oni sami procijene da ti proizvodi zaista vrijede. Premda želimo vjerovati da kazalište ima snage mijenjati društvenu realnost, obično se uvjerimo kako je teatar prilično nemoćan u odnosu na masovne medije i moć koju imaju internet, društvene mreže, televizija ili tisak.

Izuzetak koji će samo potvrditi ovo pravilo je pojava koja se dogodila baš negdje u vrijeme praizvedbe ovog teksta u Italiji, kad su pojedini radnici zaista provodili akciju poluplaćanja po milanskim supermarketima poslije čega je podignuta tužba protiv Foove družine kao potencijalnoga inicijatora ove sitne anarhije.

Ne trebamo osiromašeno i izigrano radništvo tražiti u Italiji 70-ih godina prošlog stoljeća, jer su se i kod nas, u novonastalom kapitalizmu, često događali i još se uvijek događaju slučajevi propasti industrija, stečajeva, blokiranih računa i deložacija. Gorka Foova satira bit će nam povod da radnju smjestimo u naše vrijeme i ovdašnje okolnosti. Na pola puta između smijeha i melankolije nalazi se ova komedija u kojoj će se prepoznati radnici s margine našega društva.

Kroz smijeh doći do istine – vjerujem da je to način koji najbolje razumijemo.

Predstava traje oko dva sata, izvodi se bez pauze.

Foto & Video galerija