ZAGREBAČKA FILHARMONIJA I RIJEČKA OPERA ZAJEDNO
Inauguracijski koncert četverogodišnje suradnje

Dirigent:
Solistice:
Zagrebačka filharmonija
Koncertni majstori:
Martin Draušnik / Orest Shourgot

5. lipnja 2021.

Na ovom koncertu slavimo uz vatromet hrvatske i europske klasične glazbe! S plesovima iz Istre, Češke, Mađarske i Balkana, s uvertirama od Venecije do Beča te arijama i duetima od Milana do Zagreba, ovaj koncert istinski pokazuje raznolikost brojnih aspekata europskih skladatelja i njihov, svima im zajednički, kozmopolitizam!

Valentin Egel

 

Nakon desetogodišnjeg izbivanja s riječke scene, Zagrebačka filharmonija vraća se u Rijeku u velikom stilu pod ravnanjem šefa-dirigenta riječke Opere Valentina Egela i uz naše prvakinje Kristinu Kolar i Anamariju Knego! Inauguracijski koncert suradnje Zagrebačke filharmonije i riječke Opere bit će oplemenjen šarolikim programom sastavljenim od uspješnica klasičnog simfonijskog i opernog repertoara, uz nekoliko atraktivnih repertoarskih rariteta rijetko izvođenih u Rijeci. Topla preporuka svima, osobito istinskim ljubiteljima simfonijske glazbe!

 

Program

Franz von Suppè: Laka konjica, uvertira opereti

Johann Strauss I.: Ban Jelačić marš

Natko Devčić: Poskočnica, iz „Istarske suite”

Gioachino Rossini: Talijanka u Alžiru, uvertira operi

Giuseppe Verdi: Ritorna vincitor, arija Aide iz opere „Aida” – Kristina Kolar

Carl Nielsen: Maskarade, uvertira operi

Giacomo Puccini: Un bel di vedremo, arija Cio-Cio San iz opere „Madama Butterfly” – Anamarija Knego

Johannes Brahms: Mađarski ples u g-molu, br. 5

Ivan Zajc: Ovamo, kćerko moja, duet Jelene i Eve iz opere „Nikola Šubić Zrinjski” – Kristina Kolar i Anamarija Knego

Jakov Gotovac: Simfonijsko kolo

 

Koncert traje oko 70 minuta i izvodi se bez pauze.

Zagrebačka filharmonija orkestar je 150-godišnje tradicije vrhunskog muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj. Promotor je glazbene umjetnosti diljem Hrvatske i kulturni veleposlanik Hrvatske u svijetu.

Zaštitni znak grada u kojem djeluje, glazbena institucija koja utjelovljuje urbanu sliku Zagreba kao srednjoeuropskog središta glazbe, umjetnosti i kulture. Daleke 1871. godine, na koncertu održanom 25. veljače pod dirigentskom palicom upravo čuvenog Ivana pl. Zajca, započela je profesionalna orkestralno-koncertna aktivnost u Zagrebu, a 1920. orkestar je dobio ime koje i danas nosi. Zanimljivo, sama povijest Zagrebačke filharmonije u uskoj je svezi s poviješću opere HNK u Zagrebu, pa je tako u početnom periodu djelovanja i sama djelatnost orkestra bila vezana uz operu i operetu, nakon čega se orkestar postepeno emancipirao i fokusirao prvenstveno na simfonijski repertoar. Kroz čitavo vrijeme, orkestar Zagrebačke filharmonije je u hrvatsku prijestolnicu donosio najbolju klasičnu glazbu, a njegovu povijest pisali su prvorazredni šefovi dirigenti: Friedrich Zaun, Milan Horvat, Lovro von Matačić, Mladen Bašić, Pavle Dešpalj, Kazushi Ono, Pavel Kogan, Alexander Rahbari i Vjekoslav Šutej.

Mnogi proslavljeni dirigenti nastupali su sa Zagrebačkom filharmonijom: Leopold Stokowski, Paul Kletzki, Sir Malcom Sargent, Kurt Sanderling, Carlo Zecchi, Jean Martinon, Milan Sachs, Krešimir Baranović, Boris Papandopulo, Stjepan Šulek, Milko Kelemen, Igor Stravinski, Krzysztof Penderecki i drugi. U bližoj prošlosti gostovali su: Dmitrij Kitajenko, Lorin Maazel, Leopold Hager, Valery Gergiev, Sir Neville Marriner.

Isto tako, i mnogobrojni ugledni svjetski poznati solisti nastupali su uz Zagrebačku filharmoniju kao solisti na inozemnim turnejama i gosti u sklopu filharmonijskih koncertnih ciklusa: Yehudi Menuhin, Antonio Janigro, Mstislav Rostropovič, Leonid Kogan, Luciano Pavarotti, Ivo Pogorelić, Montserrat Caballe, Alexander Rudin, David Garett, Julian Rachlin, Shlomo Mintz…“

 

Kao donedavni solo pijanist, ali i dugogodišnji poklonik Zagrebačke filharmonije, ne mogu zamisliti ljepši početak svoga ravnateljskog mandata u riječkoj Operi od ovoga koji se nedavno dogodio potpisivanjem Sporazuma o višegodišnjoj suradnji upravo ovih dvaju institucija. Možda će nekome ova fraza zvučati odveć otrcano, ali zaista – glazba spaja. Vjerujem da ćemo večeras svjedočiti još jednom povijesnom trenutku (i osobito me veseli što našem Zajcu dovodimo „njegovu“ Filharmoniju u njegov dom!), ali s još većim i gotovo nestrpljivim entuzijazmom gledam na sve naše buduće suradnje… Dragim kolegicama i kolegama iz Zagreba želim iskrenu dobrodošlicu u Rijeci, a poštovanoj publici uživanje u istinskoj operno-simfonijskoj poslastici uz naše sjajne solistice, maestra Egela i – Zagrebačku filharmoniju!

Foto & Video galerija