PREMIJERA “CARMEN” POSVEĆENA MANI GOTOVAC

12. studenoga 2020.

Prošlo je godinu dana otkako nas je napustila Mani Gotovac, teatrologinja, dramaturginja, kazališna kritičarka i urednica, spisateljica, prva žena na čelu hrvatskog nacionalnog teatra, intendantica riječkog Kazališta u razdoblju od 2003. do 2007. godine. Rođena je 12. studenog, na dan kada ćemo premijerno izvesti “Carmen”, operu koju je posebno voljela i bila dramaturginjom njenog uprizorenja u režiji Jagoša Markovića 2004. godine. Stoga sutrašnju premijernu izvedbu posvećujemo Njoj – strastvenoj zaljubljenici u teatar, koji je za nju bio prostorom slobode.

I ovom se prigodom, u neizvjesnom, kazalištu ne baš sklonom, vremenu što ga upravo živimo, prisjetimo njezinih riječi:
” Kazalište otvara prostor osobnih sloboda pojačan osjećajem da smo dio zajedničke pustolovine, da zajedno dijelimo tjelesno, emotivno i racionalno iskustvo, ovo, sada i ovdje. Strast gledanja i slušanja, sviranja i pjevanja, glumljenja i plesanja jedna je od izvornih ljudskih težnji koja ujedinjuje umjetnike i gledatelje. Kazališno ozračje širi se stalno i posvuda.“

 

Fotografija je snimljena prilikom posljednjeg susreta s Mani Gotovac u našem Kazalištu, prigodom premijere opere “Romeo i Julija” u siječnju 2019.