premijera „Cure“

Kako znamo da je premijera dokumentarne predstave „Cure“ nadmašila sva očekivanja?

11. rujna 2023.

Mogli bi ukazati na gromoglasne ovacije za Kolektiv Igralke po završetku predstave. Ipak, još važnije stvari događale su po izlasku iz Exportdrva, u trenucima kada je na domjenku i drugim mjestima predstava potakla razgovore, kako o seksualnosti, tako i o položaju žena u društvu. Upravo po tome mogli smo zaključiti kako su autorice uspjele, a to je potvrdila i Tina Perić Lukačević sažimajući važnost odgledanog i doživljenog:

„Predstava pogađa prostor između dijeljenja intimne povijesti generacija žena i javne regulative ženskih reproduktivnih prava. U tom prostoru glumice hrabro progovaraju o temama nevinosti, seksa, abortusa, ali i nasilja. Tematiziranje ženskog iskustva natjeralo me na razmišljanje o vlastitim iskustvima i razgovorima koji se nikada nisu dogodili. I kako napredujemo i dostupno nam je više informacija i edukativnog sadržaja neka se iskustva ponavljaju i ponavljat će se bez obzira na sve, i to je u redu.

Ono što se promijenilo i što indirektno, čitajući između redova vidim u ovoj predstavi jest vrijeme u kojem danas živimo, diranje u prava bez kojih mnogo žena ne bi imale priliku živjeti život kakvog žele.

Žene su se oduvijek borile, vidljivo ili nevidljivo i u toj borbi pomagale drugima, a ova predstava pomogla je meni i zato, žene, hvala.“

Na njenu misao nadovezala se i Lara Čakarić koja je istaknula važnost toga da se ponovno, i ponovno priča o tim temama:

„Ono što me najviše taknulo su prije svega bolne ispovijesti i ranjivosti glumica koje su se odlučile u potpunosti ogoliti i iskazati svoja iskustva seksualnog odrastanja zadiranjem u vlastitu obiteljsku povijest kroz tri generacije žena. Time su ujedno izazvale i nelagodu u meni samoj zbog svih neproživljenih razgovora o seksualnosti koje sam mogla imati sa svojom majkom i bakom. Stoga, neka nam ovo bude opomena da pričamo više jedna drugoj i ne sramimo se onoga što je naše. Važno je i potrebno je.“

S time na umu, važno je i potrebno je da nas reprize dokumentarne predstave „Cure“ u Exportdrvu čekaju sredinom listopada. S obzirom na to kako su ulaznice za premijeru nestale u tren oka, savjetujemo da pažljivo pratite objavu novih termina.

Foto & Video galerija

 

Projekt sufinanciraju:

Logistička podrška: