Andreja Brozović Adžić-Kapitanović, Nika Grbelja, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Sabina Salamon, Olivera Baljak, Ozren Grabarić, Eduard Miler, Jelena Lopatić, Ivna Bruck, Ana Marija Brđanović, Ana Vilenica i Leonora Surian Popov

Premijera krvave ambicije: “Macbeth” podigao riječku publiku na noge

16. veljače 2024.

Iako napisan prije više od četiri stoljeća, „Macbeth“ nastavlja biti živa, aktualna drama koja još uvijek ima što kazati kazališnoj publici. Svoju priliku za poći ovim labirintom ambicija, rata i proročanstava ugrabila je riječka publika koja je ovacijama pozdravila premijeru Shakespearove drame u režiji slovenskog redatelja Eduarda Milera.

„Mislim da je riječ o fenomenalnoj drami. Već dugo dolazim u Kazalište te na premijere i mogu samo reći kako je ovo jedna od boljih predstava koju sam imao prilike vidjeti“, kazao je Krešimir Jerić, istaknuvši kako ga je oduševila, i režija, i glumačka podjela. Na njenom se čelu našao Ozren Grabarić koji je publiku proveo uzburkanom kronologijom Macbethove ambicije, ali i ludila. Njegovu ženu, Lady Macbeth, predstavila je nacionalna prvakinja Olivera Baljak, pomažući mu da ispuni zadano proročanstvo.

„Originalna režija i ideja. Posebno me oduševila ideja da žene glume gotovo sve uloge. Oduševio me tandem u glavnim ulogama“, otkrio nam je Igor Brčić. Vještičji kor, a onda i niz drugih uloga u „Macbethu“ na svojim plećima su iznijele Jelena Lopatić, Ivna Bruck, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Ana Marija Brđanović, Leonora Surian Popov, Andrea Brozović Adžić-Kapitanović, Ana Vilenica, Nika Grbelja te Sabina Salamon.

„Prvo mi trebaju sjesti dojmovi, ali uvjerena sam da će svaki zaključak biti pozitivan“, kazala je Javorka Milković. I dok premijerna publika ima subotu i nedjelju za promišljanje doživljenog, drugi imaju prilike iskusiti „Macbetha“ već sutra, u subotu u 18,00. Za druge reprize trebat ćete se strpiti do 21. ožujka kada otpočinje novi reprizni ciklus.

Foto & Video galerija