Premijera “Pikove dame”, remek-djela P. I. Čajkovskog, s proslavljenom Dunjom Vejzović u ulozi Grofice

5. lipnja 2023.

Uzbudljiva priča o ljubavi i opsesiji, predivna glazba i mistična aura opere „Pikova dama“ već više od 130 godina čine je jednom od najpopularnijih ruskih opera, redovno izvođenom na pozornicama diljem svijeta. A vi ćete ovo remek-djelo Petra Iljiča Čajkovskog, autora djela neprolazne ljepote i popularnosti poput „Labuđeg jezera“, „Orašara“ ili „Evgenija Onjegina“, moći doživjeti u četvrtak 15. lipnja i subotu 17. lipnja kao veliko finale operne sezone. Posljednjom ovosezonskom opernom premijerom dirigirat će maestro Valentin Egel, a režiraju je Christian Romanowski i Dunja Vejzović koja je i umjetnička voditeljica projekta. Proslavljena Dunja Vejzović, operna diva svjetske karijere, ovom će se prigodom vratiti i na pozornicu, a riječka će publika imati jedinstvenu priliku, pravi privilegij, gledati je i slušati u ulozi Stare grofice, odnosno Pikove dame!

Opera „Pikova dama“ temelji se na istoimenome djelu Aleksandra Sergejeviča Puškina, a Čajkovski je ovu dirljivu i tragičnu priču o ljubavi djevojke Lize (Marianna Martirosyan / Agnes Thorsteins) i strastvenoga časnika Hermana (Ivan Momirov) skladao u Firenci u samo 44 dana. „Pikova dama“ smatra se vrhuncem skladateljeve operne dramatike te i dandanas ostaje jednim od najsavršenijih primjera svoga žanra u svjetskoj opernoj klasici.

„Pikovu damu“ zasluženo nazivaju jednom od najmističnijih opera na svijetu. Veliko, čak magično značenje ima broj „tri“. Kao prvo, riječ je o tajni triju karata koje obećavaju velike dobitke („trojka“, „sedmica“ i „as“), a prema Čekalinskome (Bože Jurić Pešić / Marko Fortunato) na srcu su Hermana tri grijeha, odnosno krivnja za tri smrti, grofičine, Lizine i svoje. Neki povjesničari ističu da je Čajkovski odbijao raditi na „Pikovoj dami“ zbog praznovjernoga straha od njezine radnje te je pristao tek nakon što mu je bilo dozvoljeno unijeti dramaturške izmjene kod pisanja libreta.

Dok iščekujete premijeru, pogledajte djelić radne atmosfere u galeriji fotografija.

Foto & Video galerija
 
Partner mediatico / Medijski pokrovitelj