PSi 2020 PREDKONFERENCIJA: U RIJEKU STIGLI VODEĆI STRUČNJACI, ZNANSTVENICI I UMJETNICI IZ SVIJETA IZVEDBENIH UMJETNOSTI

4. lipnja 2019.

U HNK Ivana pl. Zajca, 3. lipnja, s različitih krajeva svijeta stigli su vodeći stručnjaci, znanstvenici i umjetnici iz svijeta izvedbenih umjetnosti: kazališta, glazbe, performansa, plesa i drugih formi. Razlog okupljanja je održavanje simpozija koji se u Rijeci organizira u sklopu Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture, u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, s ciljem elaboriranja dramaturgije i osmišljavanja tema nadolazeće velike godišnje PSi konferncije koja će se 2020. godine održati u Rijeci.

PSi (Performance Studies international) profesionalna je udruga s dugogodišnjom tradicijom promicanja komunikacije i razmjene među umjetnicima, misliocima, aktivistima i akademicima koji rade na području izvedbe i izvedbenih umjetnosti.

Izlaganja ovih vodećih stručnjaka u području izvedbenih umjetnosti možete poslušati u četvrtak, 6. lipnja, u prostoru RiHuba. Ne propustite ovu jedinstvenu prigodu i doznajte odgovore na sva goruća pitanja iz svijeta kazališta, glazbe, performansa, plesa i drugih izvedbenih umjetnosti!

U Rijeci na predkonferenciji gostovat će:

Peter Eckersall, PhD – CUNY, University of Melbourne

Vodeći istraživač japanskog kazališta, a bavi se i avangardnim kazalištem te eksperimentalnim performansom. U svom će izlaganju promotriti odnos između suvremene umjetnosti i performansa, dramaturgije i njezine promjenjivosti.

Tracy Davis, PhD – Northwestern University

Stučnjakinja u teoriji izvedbe i povijesti kazališta, u svom će se izlaganju dotaknuti prirodom performansa u polaganju prvog transatlantskog kabela 1858., događaja koji je okupio šestinu populacije New Yorka u Central Parku.

Sebastián Calderón Bentin, PhD – New York University Teatro de la Universidad Católica Hemispheric Institute of Performance and Politics

Osim teorije izvedbe, ovaj je umjetnik i znanstvenik svoju pažnju posvetio proučavanju masovnih medija, kulturne antropologije i američkih kulturnih studija. Njegovo će se predavanje osvrnuti na povezanost iluzije i političkog koncepta.

Sean Metzger, PhD – University of California

Njegovo područje interesa uključuje presjek kulture azijskih Amerikanaca, Karibijaca, Kineza, filma, performansa i studija seksualnosti. Njegovo će se izlaganje dotaknuti kineske kulture i globalizacije.

Eero Laine, PhD – University of Buffalo

Bavi se pitanjem globalne ekonomije i komercijalne izvedbe, a zanimljivost njegova istraživanja jest da se pitanjima bavi kroz prizmu popularne forme izvedbe: profesionalnog hrvanja.

Eylül Akıncı, MA, PhD candidate – CUNY, Ghent University

Istraživanja je posvetila suvremenom plesu i koreografiji, kroz prizmu feminizma.

Heike Roms, PhD – University of Exeter

Objavljivala je radove koji se se bavili suvremenom praksom izvedbe, povijesti performansa u britanskoj umjetnosti, povezanosti performansa i ekologije te povijesti i počecima izvedbenih umjetnosti.

Richard Gough– University of South Wales

Veoma važno ime u području studija izvedbe, osnivač asocijacije Performance Studies International. Život je posvetio razvoju i proučavanju interdisciplinarnosti i eksperimentalnosti u izvedbi, kao i istraživanju granica umjetnosti.

Lada Čale Feldman, dr. sc. – Filozofski fakultet u Zagrebu

Piše znanstvene radove, kazališne kritike i prikaze knjiga, izlaže na hrvatskim i međunarodnim skupovima s temama na presjeku teatrologije, antropologije, književne teorije i feminističke kritike.

Helena Grehan, PhD – Murdoch University, Perth, Australija

Posebnu je pažnju posvetila proučavanju etike i odgovornosti u političkoj izvedbi te kazalištu i suvremenoj umjetnosti. Zanima ju na koji način djelovanje publike medijski zasićenom svijetu umjetnosti može teoretizirati i proučavati.

Jazmin Llana, PhD- De La Salle University

Bavi se teatrologijom, teorijom filma te studijama televizijskog medija.

Felipe Cervera, PhD – LASALLE College of the Arts, Singapur

Glumac i redatelj koji je ujedno i predavač te istraživač područja izvedbenih umjetnosti. Njegova su se istraživanja smjestila na presjeku astronomije, astronautike i teorije izvedbe

Kristof van Baarle, MA, PhD research scholar – Ghent University

Dramaturg i znanstvenik čija su najrecentnija istraživanja posvećena proučavanju budućnosti performansa i odsutnosti čovjeka u istoj.