PUBLIKA O VEČERI KLASIKE – I MOĆNO I NJEŽNO

28. ožujka 2022.

Pod ravnanjem maestra Stjepana Vugera na subotnjem koncertu Riječkog simfonijskog orkestra Beethoven je „Egmont” uvertirom i „Pastoralnom” Šestom simfonijom „obgrlio“ Mozartov Koncert za klavir i orkestar br. 23 uz dodatak Osmog preludija 33. opusa ukrajinskog skladatelja Sergeja Bortkieviča u izvođenju jednog od najsjajnijih pijanista mlađe generacije, Andreya Gugnina. Publika je ruskog pijanista nagradila dugim pljeskom, vraćajući ga na poklon više puta i nakon izvedenog Mozartovog Klavirskog koncerta i nakon posebnog dodatka kojim je posebno dirnuo.

A iz dojmova gledateljica i gledatelja izdvajamo:

„Pohvale pijanistu i njegovom istančanom osjećajnom stilu sviranja, kao i dirigentu koji je strastven i nosi energiju mladosti, te orkestru koji je muzicirao skladno, sigurno, kada je potrebno moćno, kao i nježno…”;

„Neizmjerno hvala za ovaj prekrasan večerašnji doživljaj”;

„Koncert je fantazija! Odličan! Ne može biti bolji. Pijanist je čudo. Orkestar je već tradicionalno fenomenalan”;

„Ovo je bilo predivno! Ajme kako smo uživali! Kakav poseban, romantičan program uz Beethovena i Mozarta, u svojim mislima vratila sam se u mladost, sanjarila sam. Mogli bismo to slušati još dva sata! Pijanist je vrhunski, prekrasno. Znate što, danas gledamo i vizualno i glazbeno, nije nebitna pojavnost… Nije važan samo jedan segment u kojem je netko vrhunski umjetnik, važna je ta cjelovitost, a ovaj pijanist to ima. Bravo”,

„Jako lijepo! Sve odlično, bez kurtoazije. Vidi se da pijanist svira srcem. Fascinantan je. Još smo dobili i bonus. Nešto posve drugačije od Mozarta i Beethovena, ali se savršeno uklopilo”.

Sve koje je, dakle, mladi ruski pijanist Gugnin oduševio, priliku za ponovno uživanje u njegovom koncertiranju imat će 23. travnja kada će sa svojim prijateljem, ukrajinskim pijanistom Vadymom Kholodenkom održati humanitarni recital za pomoć Ukrajini.

Foto & Video galerija
 
Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra