RASPLESANI HEDONIZAM UZ BIGONZETTIJA I ROSSINIJA

17. svibnja 2018.

U koreografiji Maura Bigonzettija, velikog svjetskog koreografskog imena, uz glazbu najslavnijeg gurmana među skladateljima Gioachina Rossinija, u subotu 19. svibnja u 19 i 30 sati premijera je europskog baletnog hita „Rossini Cards” na sceni riječkog Kazališta.

Osim snimaka dijelova Rossinijevih opera, na svim će izvedbama četiri skladbe na klaviru uživo izvoditi poznati riječki pijanist Filip Fak. Uz njega, na sceni će plesati šesnaest plesača Baleta HNK Ivana pl. Zajca: Ricardo Campos Freire, Ksenija Duran Krutova, Shota Inoue, Marta Kanazir, Andrei Köteles, Nika Lilek, Maria del Mar Hernandez, Laura Orlić, Michele Pastorini, Daniele Romeo, Tea Rušin, Ali Tabbouch, Hélias Tur-Dorvault, Marta Voinea Čavrak, Anca Zgurić i Svebor Zgurić.

Koreografiju je do dolaska Maura Bigonzettija riječkom Baletu prenijela njegova asistentica Béatrice Mille koja je i sama prije petnaest godina plesala na prizvedbi baleta „Rossini Cards”.

„’Rossini Cards’ ima toliko mnogo životnih aspekata: tragično, komično, dirljivo, ludo, itd. Prenoseći djelo divnim riječkim plesačima, shvatila sam da je osim rada na detaljima kako bismo uhvatili Bigonzettijev duh i stil, također bilo važno ‘iskopirati’ posebnu, jedinstvenu i veličanstvenu energiju koju plesači osjećaju kada je Mauro prisutan u dvorani, a zatim ju prenijeti na pozornicu, publici. Tada se događa čarolija”, kazala je Béatrice Mille. Dodala je kako publika u svim različitim gradovima, gdje je predstava bila dijelom repertoara, reagira zapravo jednako, svi se zabave i svi osjećaju užitak plesača i slavlje hedonizma koje s pozornice tako snažno dopire, „nema nekog složenog koncepta u koji morate ponirati, ova predstava srčano viče – dosta je tužnih priča, plešemo i pritom se zabavljamo i želimo da i vi jednako uživate”, vedro je zaključila Mille.

Mauro Bigonzetti djelo je postavio 2004. godine u Modeni od kada je prisutno na europskim i američkim pozornicama, a o inspiraciji za predstavu kazao je: „Kao i mnogi moji radovi, ‘Rossini Cards’ inspiriran je glazbom samom; predstava je osobito inspirirana Rossinijevom briljantnošću u skladanju, svojom unutarnjom teatarskom i ekspresivnom moći. Također, inspirirala me potencijalom za koreografsku gestu unatoč tome što niti jedno njegovo djelo nije pisano za balet.

Svaki put kada čujem Rossinijevu glazbu, preda mnom se pojavi kazališni zastor.”

U autorskom timu još je i kostimografkinja Helena de Medeiros koja je u svojoj karijeri duljoj od dva desetljeća surađivala s redateljima svjetskog glasa i s plesnim trupama diljem svijeta, u važnim kazališnim kućama (Švicarska, Njemačka, Čile, Brazil, Francuska, Italija, Kanada, Kina, Lisabon, Porto itd.). Čest suradnik Maura Bigonzettija je i oblikovatelj svjetla Carlo Cerri koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri radio s brojnim redateljima u Italiji i inozemstvu za različite kazališne produkcije. Cerrijev suradnik za oblikovanje svjetla u Rijeci je Massimo Consoli.

Za pomno istraživanje Rossinijeve glazbe, kao i za neke od notnih transkripata, bio je zadužen Bruno Moretti, talijanski skladatelj, pjevač i dirigent.

Predstava traje oko sat vremena.

Reprize „Rossini Cards” su u riječkom Kazalištu 21, 23, 25. i 26. svibnja.

Ulaznice za najbolji pogled na energične živopisne „razglednice” rezervirajte na vrijeme!

Blagajna HNK Ivana pl. Zajca, Verdijeva 5a, Rijeka
tel. +385 51 337 114
e-mail: blagajna@hnk-zajc.hr

Sponzori predstave:

IIC-colore-zagabria.jpg

klana