RIJEČKA I OPATIJSKA OBLJETNIČKA “AIDA”

30. svibnja 2017.

Veličanstvena Verdijeva „Aida“, opera o ljubavi i domoljublju, kojom je Verdi nadmašio sva svoja dotadašnja djela, bit će, pod dirigentskim vodstvom maestra Tibora Boganyija te u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića, izvedena 20. srpnja pod otvorenim nebom opatijske Ljetne pozornice. Predstava koja će se istodobno naći na programima Riječkih ljetnih noći te Ljeta na Ljetnoj bit će središnji događaj obilježavanja 60 godina opatijske Ljetne pozornice na kojoj je upravo „Aida“ , kako je naglašeno na konferenciji za novinare, bila prva izvedena opera.
Nakon izvedbe De Falline opere „La vida breve“ pretprošlo te koncerta „The best of opera“ sa svjetskim opernim zvijezdama Sumi Jo i Luciom Gallom prošlo ljeto, pred ansamblom riječke Opere u osmišljavanju nastavka opernog programa na Ljetnoj pozornici, a zbog posebnog jubileja, našao se još veći zadatak. A što može, kako je to kazao intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević, u svijetu opere biti veće od „Aide“. Govoreći o dramaturško-redateljskom konceptu, najavio je spektakularnu predstavu koja će ispuniti očekivanja publike, ali istovremeno pronaći i novu, drugačiju perspektivu gledanja na ovu operu. A stvarat će je zajedno sa svojim suradnicima, autorskim timom predstave iz kojeg je posebno izdvojio kostimografkinju Sandru Dekanić, scenografa Dalibora Laginju i oblikovatelja svjetla Dalibora Fugošića, pri čemu će u vizualnom dijelu predstave naglasak biti na skulpturalnim kostimima koji će funkcionirati gotovo kao dio scenografije.

Međutim, prije svega je, kao garanciju dobre operne predstave naveo pjevačku solističku ekipu predvođenu prvakinjom riječke Opere Kristinom Kolar, „najsnažnijom i najupečatljivijom Aidom u posljednje vrijeme“. „Usrećuje me činjenica što ću nakon Zagreba, Rijeke i splitskog Peristila, Aidu pjevati i na opatijskoj Ljetnoj pozornici jer na taj način, rekla bih,  polako idem stopama moje glasovite profesorice Ljiljane Molnar Talajić“, kazala je Kristina Kolar. Ona se ovom ulogom doista proslavila na međunarodnim pozornicama, od Zagreba, Splita, Maribora, Poznana u Poljskoj, Oderza u Italiji pa sve do Japana na turneji s Operom SNG Maribor. A u Mariboru, Oderzu i Japanu partner joj je bio Renzo Zulian, poznati talijanski tenor međunarodne karijere, u čijem opsežnom repertoaru glavnih tenorskih uloga Radames zauzima jedno od najistaknutijih mjesta, a koji će joj se pridružiti i na opatijskoj pozornici. On je pak izrazio oduševljenje prostorom u kojem će pjevati kao i činjenicom da će ponovno pjevati upravo uz Kristinu Kolar.

I dok njih dvoje imaju cijeli niz nastupa u ovim ulogama, mezzosopranistica Ivana Srbljan i bariton Robert Kolar će prvi put pjevati svoje uloge, Amneris odnosno Amonasra.

Ivana Srbljan je ulogu Amneris nazvala ostvarenjem svojih snova jer za nju “ne postoji ništa veće i značajnije u opernom repertoaru.”

Robert Kolar, opatijski kralj Amonasro, veseli se pjevanju na otvorenom, što je uvijek poseban doživljaj i za izvođače i za publiku.

Uz ovaj sjajni solistički četvrolist nastupit će i Luka Ortar kao Kralj Egipta, Slavko Sekulić kao Veliki svećenik Ramfis, Olga Kaminska kao Velika svećenica te Marko Fortunato u ulozi Glasnika.

Marin Blažević je naglasio kako se “Aida” postavlja ekskluzivno za Ljetnu pozornicu u Opatiji gdje bi trebala postati tradicionalnom opernom predstavom svakog ljeta, a svake godine bi joj se dadao još jedan naslov u izvedbi ansambla riječke Opere. Time bi se obnovio nekadašnji opatijski ljetni operni program.

Ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković je zaključio kako  ovom vrsnom produkcijom i događajem počinje nova i drugačija suradnja Festivala Opatija i HNK Ivana pl. Zajca koja može uroditi rezultatima iznimno značajnim ne samo u lokalnim, već i u hrvatskim okvirima.
Uz orkestar riječke Opere, Verdijevo umijeće da glazbenim nijansiranjem prikaže duboku psihologiju likova, njihovih dvojbi, ljubavnih čežnji i unutarnjih sukoba, obogatit će u spektakularnim zborskim dionicama zajedničkim snagama zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca te Mješoviti akademski zbor Muzičke akademije u Puli.

Očekuje vas nezaboravni užitak u glazbi i vizualnom spektaklu!

POKROVITELJ OPERE AIDA

mozartweb