Deni Sanković, Karlo Mrkša, Marko Cindrić, Jasmin Mekić

Riječka premijera hit-predstave „Slučaj vlastite pogibelji“: Kazališni triler – čisti kazališni užitak

5. ožujka 2024.

Predstava „Slučaj vlastite pogibelji“ prema romanu Kristiana Novaka u dramatizaciji i režiji Ivana Plazibata, svoju riječku premijeru doživjet će u četvrtak 7. ožujka u 19.30 sati. Predstava je ostvarena u okviru K-HNK koprodukcije HNK-a Ivana pl. Zajca i HNK-a u Varaždinu gdje je i praizvedena svega tjedan dana nakon što je objavljen dugoočekivani hit-roman hrvatske književne zvijezde Kristiana Novaka.

„Slučaj vlastite pogibelji“ roman je koji je mogao nastati samo u Hrvatskoj 2023. godine. Duboko i precizno secira sustave školstva i policije te pita; koliko kompromisa, koliko ustupaka možemo napraviti prije nego se nađemo na strani nepravde. Nepravda je sveprisutna i sveprožimajuća“, naglasio je redatelj Ivan Plazibat.

Priča se temelji na tragičnom događaju, pojedinačnom incidentu koji ima duboke posljedice na sve slojeve društva, uključujući policiju, školstvo i obitelj. U slojevitom i napetom trileru pratimo protagoniste koji se slamaju pred vlastitim dilemama i društvenim okolnostima. Kroz odnos prema sistemu, korupciji, slobodi, zakonu, u raskoraku između čežnji i potreba, trokut glavnih likova pretvara svoje živote u slučajeve vlastite pogibelji.

„Riječ je o priči koja kreće od tragičnog događaja, pojedinačnog pucnja koji se kao jeka širi na svoju okolinu i korjenito mijenja pojedince i sustave. Pratimo protagoniste koji pod svaku cijenu žele učiniti pravu stvar, izboriti se za istinu i pravdu, pa makar stavili na kocku i svoje vizije sretnih života“, napisao je Kristian Novak koji je „Slučaj vlastite pogibelji“ označio kao posljednji roman svoje međimurske trilogije. I prethodna dva romana, „Črna mati zemla“ i „Ciganin, ali najljepši“, osim ogromnog književnog uspjeha, doživjeli su i svoje, također iznimno popularne i nagrađivane, kazališne adaptacije.

Kritika je pak predstavu „Slučaj vlastite pogibelji“ ocijenila kao „kazališni triler s primjesama gotovo antički stilizirane tragedije“, te kao „tri sata čistog kazališnog užitka“.

Glavne uloge igraju Dea Presečki, Karlo Mrkša, Marko Cindrić, Ljubomir Kerekeš i Hana Hegedušić, uz njih igra gotovo cijeli varaždinski ansambl te trojica glumaca naše Hrvatske drame: Mario Jovev, Jasmin Mekić i Deni Sanković. Scenografkinja je Liberta Mišan, kostimografkinja Petra Pavičić, kompozitor Hrvoje Nikšić, oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec.

 

Foto: Marko Ercegović