SIMFONIJSKI KONCERT 18. VELJAČE UZ IMPRESIVNOGA VIOLINISTIČKOG VIRTUOZA

17. veljače 2022.

Pod dirigentskim vodstvom šefa dirigenta Valentina Egela, Riječki simfonijski orkestar uz njemačku violinističku zvijezdu Niklasa Liepea u petak 18. veljače u 19,30 donose simfonijski koncert uz tri bajkovita, sanjiva i emotivna djela ruskih skladatelja Ljadova, Prokofjeva i Rahmanjinova. Doživite rusku fantastičnu bajku u pejzažnom portretu jezera Anatolija Ljadova, zahtjevno violinističko djelo sanjivih lirskih tema i tajanstvenog i razigranog i sjetnog Prvog koncerta Sergeja Prokofjeva, te posljednje plesove koji glazbenim koracima na najljepši mogući način putuju ka harmoničnom sumraku života Sergeja Rahmanjinova.

Njemačkog violinista Niklasa Liepea opisuju kao impresivnu umjetničku osobnost fascinantne muzikalnosti i briljantnog osjećaja za zvuk, spektakularnog tonskog i tehničkog raspona koji sa svojom violinom postaje – jedno. Kažu glazbeni kritičari kako njegovi inovativni projekti pomiču i redefiniraju granice klasične glazbe.

Prokofjev je bio fasciniran violinom otkad ju je prvi put čuo kao dijete, a u svom Prvom koncertu za violinu i orkestar kombinira virtuoznost i lirske melodije tipične za violinski koncert, ali koristeći avangardne tehnike, proširivši tako koncept koncerta za violinu. U Začaranom jezeru Ljadov vas vodi na tajanstveno putovanje bajkovitom glazbenom slikom uz blistavi mistični spokoj. Rahmanjinov je bio među posljednjima od velikih ruskih romantičara, ali daleko od domovine za kojom nikada nije prestao čeznuti, njegovi Simfonijski plesovi posljednje su djelo i sažimaju čitavo glazbeno i emocionalno iskustvo života, bogate su gustim harmonijama i emotivnim melodijama.

 

Foto: Kaupo Kikkas

 
Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra INA dio ulaznica poklanja učenicama i učenicima, profesoricama i profesorima riječke Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova. Tim činom INA se ponovno ističe kao tvrtka koja ulaže u kulturu, ali i prepoznaje dobrobit ulaganja u buduće glazbenice i glazbenike.