Slavonski klasik – poznata komedija “Čaruga” na sceni “Zajca” u srijedu 21. lipnja

20. lipnja 2023.

Jedno od najizvođenijih djela suvremene hrvatske dramaturgije, komedija „Čaruga“ Ivana Kušana, u režiji Borisa Svrtana i produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku sutra 21. lipnja gostuje u „Zajcu“ s početkom u 19,30 sati. Zarazno duhovit tekst o razbojniku i „obljubitelju“ ženskih bića Jovanu Stanisavljeviću, poznatijem pod nadimkom Čaruga, uvijek iznova intrigira kako redatelje, tako i publiku.

Izvorni Čaruga (1897. – 1925.) pljačkao je bogate tijekom i nakon Prvoga svjetskog rata na području Slavonije i Like te je, poput engleskoga Robina Hooda, davao siromašnima. Kušan je, inspiriran njegovim životom, stvorio pravi slavonski klasik, posredovanjem teme „pravednoga razbojnika“ razobličio je aktere različitih segmenata društva. „Ono što je u ovome tekstu Ivana Kušana fenomenalno je svojevrsno moliereovsko ogledalo i želja da se, nakon što se dobro nasmijemo, suočimo sa sobom i zapitamo zašto smo takvi kakvi jesmo“, ističe redatelj predstave Boris Svrtan.

Sjajna podjela uloga s Aljošom Čeplom u naslovnoj ulozi, Antonijom Mrkonjić, Miroslavom Čabrajom, Antonijem Jakupčevićem, Matijom Kačanom, Mateom Grabić Ćaćić, Duškom Modrinićem, Ivanom Ćaćićem i Mariom Radeom gledateljicama i gledateljima garantira brilijantu večer punu smijeha i iskrenih emocija. Ovome staričinom djelu u tradiciji francuskoga vaudevillea iznimno doprinosi glazba skladatelja Ozrena Depola. „Upravo su glazbeni brojevi – kojima je redatelj vješto i zabavno zašivao scene jednu za drugu, bili poligon za glumce da pokažu i svoje zabavljačko-pjevačke sposobnosti, ali i potvrde komičarske. Gotovo se nitko od njih na ovom terenu tu večer nije poskliznuo. Inspirativni su bili stihovi koji su sjajno korespondirali ne samo sa zbivanjima na sceni, nego i društvenim aktualnostima. Publika nije štedjela dlanove nagrađujući svaku glazbenu numeru“, napisala je kazališna kritičarka Narcisa Vekić za „Kazalište.hr“.

Ako želite razbiti monotoniju radnoga tjedna dobrom komedijom i smijehom, najbolje je to učiniti dolaskom na predstavu „Čaruga“ u srijedu 21. lipnja u 19,30 sati!

Foto & Video galerija