“SNOM IVANJSKE NOĆI” – LEA MUJIĆA HNK IVANA PL. ZAJCA OBILJEŽAVA 400. OBLJETNICU SHAKESPEAREOVE SMRTI

12. siječnja 2016.

Zasigurno jedna od prvih premijera u svijetu i prva u Hrvatskoj, 23. siječnja 2016, na početku godine u kojoj cijeli svijet obilježava 400. obljetnicu smrti pjesnika i dramatičara Williama Shakespearea (1564 -1616), neoklasični je balet San ivanjske noći, u koreografiji i režiji Lea Mujića. Nakon što je s iznimno velikim uspjehom u pokret pretočio nekoliko književnih klasika, Leo Mujić, koji je nakon iznimne plesačke karijere postao i svjetski poznat koreograf, na riječkoj pozornici stvara autorsku baletnu interpretaciju istoimene Shakespeareove drame.

Unutar ispoštovane fabule, s likovima i odnosima koje je tako kompleksno isprepleo Shakespeare, a uz odabir glazbe (Vivaldi, Richter, Mendelssohn, Martinez, Glass) i Shakespeareove stihove na engleskom (govori ih izvorni govornik, član riječkog baletnog ansambla Owen Lane), koreograf pri osvjetljavanju spodoba i vilenjaka u svakome, postavlja pitanja: Budimo li se isti? Koji problemi nastaju u nama kao posljedica prelaska iz sna u javu? Koja su iskustva iz života potrebna da se probudimo (ne) isti? Što je realnost ako trećinu života provedemo spavajući? Što znači kad netko kaže sanjao sam te?

U predstavi nastupaju članovi riječkog Baleta Bálint Rauscher, Marta Kanazir, Owen Lane, Ali Tabbouch, Paula Rus, Daniele Romeo, Laura Orlić, Irina Köteles, Balázs Baranyai (ravnatelj Baleta), Svebor Zgurić, Joseph Cane, Andrei Köteles, Anca Zgurić, Marta Voinea Čavrak / Tanja Tišma, Sabina Voinea / Tena Ferić Dokmanović, Tamara Szilagy, Cristina Lukanec. Kostimografiju potpisuje Manuela Paladin Šabanović, svjetlo Aleksandar Čavlek, a scenografiju Aleksandra Ana Buković.

Gost sezone riječkog HNK-a Leo Mujić, u riječkom je kazalištu ranije premijerno postavio autorski projekt nastao u suradnji s koreografkinjom Mašom Kolar Pour homme et famme, a potom Šeherezadu Rimskog-Korsakova, za koju je nedavno dobio Nagradu publike za najbolju baletnu predstavu u cjelini u sezoni 2014/2015.